У подкотленичким селима (Тавник, Лађевци, Обрве и Цветке) нема приватизацијом уништених предузећа, јер је крај познат по пољопривредној, али  и све развијенијој индустријској производњи. За прву, у планираном низу посета привредницима на терену, градоначелник Краљева Драган Јовановић  и његови најближи сарадници одабрали су управо овај крај у којем послује 26 предузећа са укупно око 1.500 запослених.

            Посету овим селима градоначелник Краљева, његови сарадници и директори „Електросрбије“, „Електродистрибиције“, „Водовода“ и Дирекције за планирање и изградњу, за успешан старт започели су посетом манастиру Вољавча где су их монахиње и мештани информисали о ономе што им је, у сеоској средини, најпотребније.

            Посета је настављена обиласком домаћинства и имања Владана Обрадовића који намерава да се после 40 година живота у Крагујевцу са породицом врати у Тавник, где на породичном имању већ има засаде дуња и производи ракију дуњевачу. Обрадовић жели да прошири засаде под дуњом и да на јесен подигне погон за прераду овог воћа, јер се српска производња дуња већином налази у Тавнику. Према речима Обрадовића, зарада по хектару засада под дуњом, када воћка почне да рађа износи око 10.000 евра.

                      У Србији је под засадима дуње свега око 0,1 одсто земљишта –каже Обрадовић, наводећи да је и сама дуња коју је веома тешко одгајити до њене пете године  веома тражен производ, а ракија од дуње – још више, због чега је гајење дуња један од тренутно најисплативијих послова у Србији.

Домаћинство Обрадовића под засадима дуња тренутно има око два хектара, а од следеће године имаће пет пута више, што ће омогућити производњу око 30.000 литара дуњеваче.

                      Прича о човеку чија се породица враћа на село добра је као пример целој Србији – оценио је у изјави за медије градоначелник Краљева Драган Јовановић који је потврдио спремност локалне самоуправе да онима који одлуче да се, попут Обрадовића, врате на село помогне инфраструктурним опремањем, изградњом путева, водовода и омогућавањем бољих комуникација са светом, како би у селу могли да организују своју производњу.

Према речима Драгутина Јефтовића, мештанина Тавника, проблем људи који живе у покотленичким селима уобичајени су за сеоске средине, али власници индустријских погона препуштени су сами себи у решавању проблема недовољних количина пијаће воде, недостајућих колектора за отпадне воде, лоших путева или недовољних капацитета сеоских трафостаница.

Према програму посете, делегација је обишла и предузећа „САН“ и „НИД“ која у свом саставу имају кланице и погоне за прераду меса, због чега су им највећи проблем вода и одвођење отпадних вода.

                      Очекујемо помоћ града у решавањутих наших највећих инфраструктурних проблема – сагласни су Горан Бугарић, власник предузећа „САН“ и Иван Зуцовић, један од сувласника предузећа „НИД“ из Тавника.

Предузеће „САН“ има производни погон од 1.200 квадрата, стотинак радника и осам малопродајних објеката у Краљеву, Чачку и Крагујевцу. Стотинак радника има и предузеће „НИД“, а влацници обе кланице и погона за прераду меса тврде да би, у случају да проблем водоснабдевања и отпадних вода у скорије време буду решени, могли да запосле по још неколико педесетак радника.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић информисао је мештане Тавника да је решавање проблема водоснабдевања и одвођења отпадних вода у овим селима већ започето.

                      Министарство за регионални развој и локалну самоуправу је расписало конкурс на којем смо учествовали на три нивоа, од регионалног до нивоа месних заједница. Један од тих пројеката управо су водовод и колектор у Тавнику , а то је инвестиција од око 170 милиона динара– рекао је градоначелник Јовановић.

Он је оценио да су подкотленичка села перспективан део територије општине Краљево, чији значај увећава близина аеродрома, будућег карго-центра и пролазак Моравског коридора.

                      Обићи ћемо све планиране субјекте, јер као локална самоуправа желимо да омогућимо да се што више људи запосли – речи су првог човека града.

Небојша Симовић, председник Градског одбора Српске напредне странке и један од идејних организатора овакве посете, који је и сам власник једног од предузећа у овом крају изразио је жељу да град  убудуће, отписом појединих такса, помогне онима који тек започињу свој посао.

                      Зашто наше људе не бисмо ослободили, рецимо, плаћања преноса пољопривредног на грађевинско земљиште или плаћања одређенихприкључака? Ако морају да плате, нека то буде тек када фирма почне да ради, а не на почетку, када покушавају да покрену бизнис – предлаже Симовић, који се посебно осврнуо на чињеницу да у градовима им пуно оних који у својим селима у власништву имају по десетак и више необрађених хектара, а у граду животаре у становима од по тридесетак квадрата и зарађују по десетак евра дневно препродајући робу на градској пијаци.

Према његовој оцени, локална самоуправа не сме да остане нема на ове проблеме, због чега у градском буџету за наредну годину треба планирати средтва уз помоћ којих би, породицама које желе да засеју своје поседе, а за то немају новца, засади били обезебеђени.

Делегација града Краљева обишла је и предузеће „Екото“ у засеоку Џемат, које се бави производњом еко-играчака. Александар Јевтовић, главни технолог и дизајнер дрвених играчака, намештаја и дечијих бицикала без педала каже да предузеће постоји четири године и да су за то време из производње потпуно избачени пластика и синтетички материјали.

                      Извозимо у Данску, која је најзахтевнији део европског тржишта за ту врсту производа, а све радимо без помоћи државе или банкарских кредита. Боримо се са изазовима, а интересовање за наше производе почело је да расте и у Немачкој, Швајцарској, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији и Либији – каже Сретовић, додајући да „Екото“ за циљ има еколошку производњу која нема никаквих негативних утицаја на околину.

Представник власника предузећа „Милкоп“, шеф возног парка Милан Терзић, навео је да се у Тавнику налази већи погон овог предузећа чије је седиште у Рашки. У погону у Тавнику, где је у производњи запослено 30-так радника, прерађује се  око 60 тона млека у качкаваљ и пастеризовано млеко.

                      И наш проблем су отпадне воде којих се с муком решавамо одвозећи их у Краљево где постоје филтери за пречишћавање, а то је трошак превоза 5-6 цистерни са приколицом (30-так тона) дневно, односно око 3.000 евра на месечном нивоу, који спречава наше намере за ново инвестирање – објашњава Терзић.

Предузеће „Гигант“ са педесетак запослених, које се бави производњом концентрата, угоститељством и продајом нафтних деривата било је последње на списку планираних посета. Ту јњ одржан и округли сто на тему проблема, перспектива, шанси и ризика привреде подкотленичких села, где су сви које је делагација већ обишла имали прилику да од челних људи града сазнају да су део планова за побољшање општих животних и услова за привређивање. Обе стране биле су сагласне да је то дуг пут и да ће бити лакше ако на њему свака од страна буде имала савезника.

 
   
             
 
 

Print Friendly, PDF & Email