Данас је градоначелник Краљева Драган Јовановић са сарадницима примио делегацију Пољског града Зелена Гора. Госте из Пољске предводила је заменик градоначелника Wioleta Harezlak.
Традиционално пријатељство два града почело је још давне
1974 године потписана повеља о братимљењу Зелене горе и   Краљева. Та сарадња је обновљена 2009. године.
Распадом СФРЈ дошло је и до раскида братских односа са Зеленом Гором али и са другим братским градовима . Ипак сарадња са тим градовима се постепено обнавља, али сада се више не потписују повеље о братимљењу већ споразуми о партнерству. У Зеленој Гори и Краљеву, постоји још нешто што везује ова два града: Зелена Гора има Краљевачку, а Краљево Улицу Зелена Гора.
Зелена Гора је други по величини град у пољском Војводству Лубуш. То војводство налази се у западном делу Пољске и настало је 1999. године спајањем територија гожовског и зеленгорског војводства. Овај град, у којем данас живи око 120.000 људи.
Градоначелник Јовановић је пожелео добродошлицу гостима и истакао да ће се сарадња између ова два града наставити не само у културном и спортском делу већ и у осталим областима.
Гошћа из Пољске је честитала Градоначелнику и осталим сарадницима на именовању, и истакла да је она већ два мандата заменик Градоначелника и да сваке године радо долази у посету Краљеву. Искористила је прилику да позове Градоначелника са сарадницима у узвратну посету током септембарских манифестација у Зеленој гори под називом „ Дани винобрања".

 

 

Print Friendly, PDF & Email