Делегација општине Врачар данас је посетила Краљево и Витановац.Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић упознао је градоначелника Краљева Љубишу Симовића са одлуком општине Врачар да помогну у санацији основне школе у Витановцу.
 

______________________________________________________________________________________

Европска Унија и Влада Швајцарске помажу Краљево                          28. децембар.2010.

Представници Програма европског партнерства са општинама – ПРОГРЕС данас су предали градоначелнику Краљева Љубиши Симовићу извештаје о процени штете на 19 јавних објеката, укупне површине 21.000 м2, који су оштећени у новембарском земљотресу.
Тим инжењера ПРОГРЕС-а, Програма који финансирају Европска унија и владе Швајцарске и Србије, провео је три недеље на терену, радио са Штабом за ванредне ситуације града Краљева и обавио процену штете на девет школа, два дечја одмаралишта, две зелене пијаце, згради Градске управе, једног јавног комуналног предузећа, Туристичке организације, Центра за социјални рад, Завода за здравствену заштиту и Културног центра.
Процена штете је једна од најхитнијих видова помоћи Краљеву у овом тренутку и представља предуслов за санирање оштећених објеката. ПРОГРЕС се усредсредио у својој процени на објекте јевних институција имајући у виду њихов значај за враћање живота грађана у нормалу. Преузимајући извештаје, градоначелник Симовић је рекао: „Захваљујем у име свих Краљевчана Европској унији и Влади Швајцарске, које су преко ПРОГРЕС-а и других програма директно укључене у санирање последица земљотреса. Ценимо овај вид помоћи зато што Краљево нема довољно кадрова да обави процену штете жељеном динамиком. Документација коју преузимамо такође може бити пример добре праксе за наш даљи рад."
Заменица менаџера ПРОГРЕС-а Александра Радетић изјавила је: „ПРОГРЕС се, у оквиру ширих напора ЕУ, Владе Швајцарске и Канцеларије за европске интеграције Србије, укључио у пружање подршке Краљеву у напорима да се опорави од земљотреса. Надамо се да ће Вам извештаји које достављамо омогућити да брзо започнете обнову јавних објеката који су били предмет процене и тако омогућите да се ђаци врате у клупе и да институције свој посао обављају пуним капацитетом."

 

Print Friendly, PDF & Email