Само дан после преговора са државним врхом Србије, делегација Палестине коју предводи њихов министар економије Jawad Naji, боравила је у Врњачкој Бањи, где су презентовани привредни потенцијали тог туристичког места и Краљева. Гости из Палестине договорили су са српским званичницима почетак преговора радних група са циљем закључивања билатералних споразума о економској сарадњи и узајамној заштити инвестиција. Уз постојећи споразум о избегавању двоструког опорезивања то ће, како је у Врњачкој Бањи оцењено, бити одличан правни оквир за интензивирање привредне сарадње.
            Састанак у Врњачкој Бањи, у хотелском комплексу „Соларис“ организован је како би сарадња две земље била подигнута на виши ниво, зато што, како је оцењено, постоје потенцијали да робна размена две земље у врло кратком периоду достигне ниво од 500 милиона долара.
            – После презентације привредних потенцијала Краљева и Врњачке Бање, на основу питања чланова наше делегација у којој се налазе највећи бизнисмени из Палестине, видим да су врло заинтересовани за улагања на овом подручју, пре свега на пољу пољопривреде, туризма и информационих технологија – рекао је министар економије Палестине Jawad Naji.
            Он је додао да ће палестинска влада пружити сву помоћ заинтересованим инвеститорима да дођу у Србију, али и да ће бити врло срећан и када буде видео српске инвеститоре у Палестини који ће, како је навео, имати све могуће олакшице које та земља може да пружи.
            Краљево је представљено као вишеструко атрактивна локација, посебно у сфери индустријске зоне, аеродрома „Морава“ и Карго-центра у Лађевцима, одакле би наши пољоприврени производи у веома кратком временском року могли да буду пласирани чак и на удањене дестинације док су још у свежем стању. Према речима градоначелника Драгана Јовановића, Краљево је спремно на инфраструктурне олакшице намњене страним инвеститорима.
            – Када Моравски коридор и Карго центар буду завршени моћи ћемо све да испунимо и да подмиримо интересантно палестинско тржиште, нарочито по питању извоза стоке и пољопривредних производа, нарочито воћа – оценио је градоначелник Јовановић.
            Делагација из Палестине обишла је неколико локација у Врњачкој Бањи, где локална власт превасходно тражи партнера за будући спортско-туристички комплекс у оквиру аква-парка.
            – Њихова сфера интересовања су управо наши термоминерални извори и лечилишни туризам, због чега су их интересовали потенцијали Специјалне болнице „Меркур“ и имали су питање да ли би својом инвестицијом могли додатно да ставе у функцију наше термоминералне изворе – навео је Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, додајући да управо такав начин јесте концепт отварања бање према инвеститорима.
           Гостима из Палестине презентовани су идејно решење отворено- затвореног аква парка са спортским центром „Рај“, потенцијали планине Гоч и погодности сарадње у области пољопривреде.
            Палестина је последњих година у заједничке инвестиције уложила око седам милијарди долара, а национални доходак у овој земљи је око 1.700 долара по становнику, рекао је на крају посете министар економије Палестине Jawad Naji, додајући да са задовољством прихвата улогу промотера српске привреде на Блиском истоку, због тога што Србија има споразуме о слободној трговини са Русијом, какве Палестина има са свим земљама арапског света.
 
 
 

ПРЕГОВОРИ СА КИНЕСКИМ ИЗВОЂАЧИМА – ШАНСА ЗА ДОМАЋЕ ФИРМЕ                Врњачка Бања, 9. март 2013.

Да је изградња Моравског коридора шанса за извођаче радова са домаћег терена, можда је доказ и састанак који је данас градоначелник Краљева Драган Јовановић у Врњачкој Бањи имао са представницима кинеске компаније CRBC (China road and bridge corporation). Представници ове компаније, која је добила посао изградње ауто-пута Појате-Прељина, тражили су списак грађевинских предузећа која послују на територији седам градова са будуће трасе ауто-пута, са циљем да најбоље од њих укључе у овај велики посао.
            Моравски коридор дугачак је 109,6 километара, спаја седам градова и општина  и повезује коридоре 10 и 11. Крајем прошле године, држава је потписала предуговоре о изградњи два регионална аутопута са кинеском корпорацијом за путеве и мостове CRBC укупне вредности 642 милиона евра. У разговору са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем представници кинеског извођача тражили су податке о грађевинској оперативи и могућој логистичкој подршци током изгадње аутопута.
            – Од седам поменутих градова, Краљево је у средини, у самом центру и кроз територију наше општине проћи ће највећи део Моравског коридора, па ће практично овде бити привремено градилиште одакле ће се све дистрибуирати – рекао је градоначелник Јовановић.

            Он је, како је објаснио, представницима CRBC-ја доставио списак  предузећа која се баве извођењем грађевинских радова као и спискове пескара, шљункара и каменолома.
            – Предочили смо им да интензивно радимо на формирању конзорцијума краљевачких и чачанских предузећа које би могле да се појаве као подизвођачи, а лепа вест је да представници CRBC-ја  тврде да ће око 200 милиона евра, од више од 400 милиона евра, колико они тврде да ће коштати цео аутопут, бити потрошено на територији Краљева – рекао је Јовановић.
          
         Он је оценио да та чињеница представља велику шансу за оживљавање локалних предузећа и за запошљавање великог броја људи. Изградња Моравског коридора, сматра градоначелник, осим што представља шансу за привлачење будућих инвестиција, може да буде нова нада и за предузећа у реструктурирању, која су опредељена ка машинској индустрији и могу да се баве сервисирањем грађевинских машина.
          Почетак радова на Моравском коридору је 1. мај ове године, а рок за његов завршетак 48 месеци.

 

 

Print Friendly, PDF & Email