Градоначелник Краљева Љубиша Симовић са сарадницима примио је данас госте из Пољског града Зелена Гора.Традиционално пријатељски односи два града сваке године се учвршћују узајамним посетама.
– Драго ми је да сам у Краљеву. Наша сарадња са вашим градом се наставља. Позивамо све Краљевчане да дођу код нас,тамо имају пуно пријатеља. Ми у Зеленој Гори имамо Улицу Краљевску, као и ви у Краљеву Улицу Зелена Гора. Очекујте нашу подршку, дивни сте људи – рекла је Виолета Харезлак,заменица градоначелника Зелене Горе.
На састанку је било речи о формирању радних група које би сарађивале са овим градом,било која област да је у питању.
– Планирамо да за наредну годину припремимо једну концептуално заокружену причу о данима пољске културе у Краљеву, као и о данима српске културе у Зеленој Гори – најавио је градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
Представници Зелене Горе истакли су да имају одличну сарадњу са Немачком, а како смо, према њиховом мишљењу, на добром путу ка уласку у Европску Унију, предложили су да и наш град у наредном периоду оствари чвршћу везу са овом државом.
– Кроз радне тимове ућићемо у преузимање неких искуства из Пољске у оквиру Европске Уније, нарочито у оквиру повлачења одређених средстава из приступних фондова Еврпоске Уније, у чему имамо неупоредиво мање искустава од Пољске која, рекао бих, у томе предњачи у оквире целе ЕУ – рекао је Симовић.
Поред спортске сарадње нашег и пољског града, план је да се братимљење Краљева и Зелене Горе настави и на културном и привредном плану.
 

Print Friendly, PDF & Email