Данас је у посету земљотресом погођеном граду Краљеву боравио Министар уа државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић. По речима министра Марковића Влада Србије ће до краја године обезбедити најмање милијарду динара за санацију штете коју је претрпело Краљево приликом земљотреса.
На састанку Штаба за ванредне ситуације саопштено је да је до сада од 4.864 прегледаних објеката, 900 кућа и станова проглашено небезбедно за становање. До понедељка увече грађанима је подељено 472.558 комада црепа и 65 хиљада квадрата фолије за покривање кућа.
Састанку Кризног штаба присуствовао је и председник Инжењерске коморе Србије Драгослав Шумарац, који је истакао да се према Закону о планирању и изградњи у условима ванредне ситуације радови обављају по хитном поступку, само на основу пројекта санације.
У колективне смештаје у самом граду, на Гочу и у Матарушкој и Врњачкој Бањи привремено је смештено 116 људи. Зграда у Улици Југ Богдановој у којој живи 70 људи и чији је темељ опасно напукао, исељена је а станарима је смештај обезбеђен у Железничарском дому у Врњачкој Бањи.
На питање новинара зашто је дошло до тако значајног угрожавања статике објеката, јер већина најозбиљнијих оштећења је за лаике невидљива, Шумарац је рекао да је, према речима сеизмолога „епицентар ових земљотреса јако плитко испод земљине коре и зато је био тако разоран и опасан. Наравно, оштећења зависе и од квалитета градње, али и састава тла, у шта су се Краљевчани могли уверити јер су, иако међусобно врло близу, поједина подручја различито пострадала".
Кризни штаб је констатовао да је од данас дозвољена употребна воде из градског водовода.
 
 

 

Посета министра Љајића и државног секретара Ђидића                                 08. Новембар.2010

Приликом посете Краљеву министар рада и социјалне политике у Влади Републике Србије Расим Љајић изјавио је данас да је штета коју је земљотрес причинио Краљеву огромна и да је због тога овом граду неопходна дугорочна помоћ целе државе. Министар Љајић је изјавио да је ресорно Министарство обезбедило милион динара за Црвени крст и Народну кухињу у Краљеву.
Према подацима Црвеног крста, неопходно је обезбедити свакодневно између 800 и 1000 ланч пакетаДржавни секретар Министарства финансија Владе Републике Србије Миодраг Ђидић приликом данашње посете земљотресом разрушеном Краљеву, рекао је да ће Управа царина у наредним месецима инвестирати 300 милиона динара у изградњу царинског терминала у Краљеву.
Државни секретар Министарства финансија Владе Републике Србије Миодраг Ђидић приликом данашње посете земљотресом разрушеном Краљеву, рекао је да ће Управа царина у наредним месецима инвестирати 300 милиона динара у изградњу царинског терминала у Краљеву.
 
 

Print Friendly, PDF & Email