Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић посетио је данас Краљево и са градоначелником Драганом Јовановићем и његовим сарадницима разговарао о изградњи зграде Музичке и Уметничке школе, решавању проблема нефункционалних фискултурних сала, застарелих наставних средстава и о сређивању санитарних чворова у школским објектима.
„За изградњу зграде у којој ће бити смештене Уметничка и Музичка школа и Центар за образовање добили смо искрену подршку министарства, а у току је израда главног пројекта који ће бити завршен до марта 1014. године", рекао је градоначелник Јовановић, износећи и детаље планиране инвестиције.
Бруто површина објекта је око 4.800 квадратних метара, зграда ће имати приземље, четири спрата и два ниваоа под земљом. На првом сутереснком нивоу налазила би се концертна сала са 600 места. Према речима градоначелника Јовановића, грубе процене показују да је у питању инвестиција вредна око пет милиона евра, а њеном изградњим било би решено питање наставних капацитета за око 600 ученика Музичке и 320 ученика Уметничке школе.
Током данашњих разговора истакнуте су потреба и спремност града да постане универзитетски центар.
Министар просвете Томислав Јовановић је подсетио да просвета запошљава 150.000 људи и да сваког дана њој гравитира више од два милиона људи у Србији, због чега је потребно да буде квалитетнија и пријемчивија, него што је сада.
„Просвета није трошак, већ инвестиција, зато договарамо са градским челницима, директорима и ученицима како ту инвестицију да учинимо исплативијом", рекао је министар Јовановић.
Он је оценио да је знање непроцењива моћ коју треба користити и учинити све да образовање не представља себи циљ, већ средство за остваривање других циљева: запослења или даљег школовања.
Према речима министра, трећи тест на завршном испиту за ученике осмих разреда је законска обавеза, а међународним уговорима је прихваћена још 2003. године и сада је најважније умирити јавност. Он је најавио да ће Министарство просвете сутра обелоданити све детаље теста из пет предмета који ће имати мањи значај од тестова из српског и математике.
Због тога су пре два дана започете званичне припреме и за завршни испит у школској 2014/2015 години, како више не би било приговора да се касни у старту, као што је то случај са завршним испитом у овој школској години.
„Предстојећи завршни испит морамо реализовати у условима непостојања крађе и истоветних услова за свако дете у Србији", навео је министар Јовановић који се протеклог викенда састао са представницима Форума директора београдских гимазија и Удружењем родитеља ученика завршних разреда.
Он је подсетио да је држава у овој школској години смањила број студената менаџмента за око хиљаду, за колико је повећан број студената информационих технологија на факултетима математике, техничких и организационих наука.
Тиме показујемо да образовање може да иде у сусрет догађајима, оценио је министар Јовановић, поменувши као изазов образовању почетак изградње гасовода „Јужни ток" са 25.000 директно и око 100.000 индиректно запослених.
Министар Јовановић је додао да је задатак министра да отвара, а не да затвара школе и да је примарни циљ министарства на чијем је челу да не буде привилегованих. Он је навео да је инклузија процес који је Србија започела, али да је образовање, како је рекао, усмерено ка најбољим ђацима и да инклузија не може бити спроведена на њихову штету.
„Дакле, инклузија да, али са мером и јасном претходном проценом које хендикепирано дете може да буде обухваћено инклузијом, а које не", рекао је министар Јовановић подсетивши на улогу педагошких асистената који ће помагати на свим нивоима образовања.
„Они треба да помогну детету које заостаје и није способно, не својом кривицом, да прати редован наставни плани и програм, али не на начин да се тиме смањује ниво знања деци која то могу", оценио је министар.
Све чешће случајеве тровања ученика у школама, министар је назвао „проблемом који је много дубљи, него што изгледа".
„Део снабдевања храном је преузело Министарство пољоприведе, које је тај посао препустило ветерини, а тек на крају се укључују министарствоа просвете и здравља", појаснио је министар Јовановић, наводећи да министарство на чијем је челу припрема правилник који ће обухватити и школама доставити строге критеријуме за одлучивање о избору понуђача и достављача хране.
Министар просвете у Краљеву се данас у Дому ученика сусрео и са директорима свих школа са подручја града, обишао Медицинску школу и радове на реконструкцији студентског дома.

 

Print Friendly, PDF & Email