Представнице хуманитарног друштва Коло српских сестара, које је прошле године прославило 110 година од оснивања, састале су се са представницима града Краљева – градоначелником Томиславом Илићем, његовим замеником Милуном Јовановићем и председником Скупштине Сретеном Јовановићем. Делегацију је предводила Мила Викторовић, председница Главног одбора Кола српских сестара, са седиштем у Београду.

Она је изразила задовољство и част што су примљене код представника града Краљева, са којима су, између осталог, разговарале како да успоставе што бољу сарадњу за добробит грађана Краљева. Сестре из Београда су посетиле и своје сестре у Краљеву. Њихова настојања су да са локалном самоуправом и одбором Кола у Краљеву заједничким делањем ураде нешто добро и лепо за читаво Краљево.

„Када је био земљотрес, ми смо биле овде и помогле унесрећенима. Сада је била поплава и ми ћемо и ту, преко одбора, помоћи. Задивљене смо брзином којом се притекло у помоћ пострадалима. У договору са сестрама из Краљева, видећемо где бисмо могле да помогнемо, у складу са скромним средствима којима располажемо“, рекла је  Мила Викторовић.

Градоначелник je захвалио Колу српских сестара из Београда и краљевачком одбору што су дошли у посету, истакавши досадашњу веома добру сарадњу. Захвалио је и на несебичној помоћи упућеној након земљотреса, као и после скорашњих поплава.

О обезбеђивању просторија за рад краљевачког одбора Кола српских сестара, што је било једно од питања разматраних на састанку, градоначелник сматра да ће се и за то наћи решење када Градска управа попише оно што је имовина града.
 
 

Чишћење бунара у Годачици                                                10.Октобар 2014.  

На територији града Краљева, у седам месних заједница погођених поплавама у мају ове године, у току је пројекат који спроводи међународна хуманитарна организација АДРА, а тиче се обнове система водоснабдевања у приградским и сеоским насељима у Краљеву, све у циљу помоћи у санацији последица поплава. Пројекат се спроводи у Годачици, Адранима, Милочају, Сирчи, Бапском Пољу, Грдици и Обрви. У пројекту учествује град Краљево, преко ЛЕАП-а као носиоца активности, ЈКП „Водовод“ и Завода за јавно здравље Краљево.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић и представници учесника у пројекту, као и организације АДРА, обишли су Годачицу, где су очишћена три бунара. Јавно комунално предузеће „Водовод“ је технички задужено за реализацију пројекта.

            Према речима представника ЛЕАП-а, сеоски бунари и водоводи требало би да, према акционом плану, буду стављени под надлежност града и стручних служби. Резултати овог пројекта су пресек стања који је потребан у том акционом плану.

            ЗЗЈЗ узорковао је воду у Годачици. Према речима представника Завода, ова акција, осим мониторинга, имала је за резултат и јачање свести о водоснабдевању на сеоском подручју.

            Међународна хуманитарна организација АДРА, чије седиште је у Чешкој, обезбедила је средства за реализацију овог пројекта преко компаније „Атлас копко“. 

„Запослени у „Атлас копко“ из Чешке, Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне, Аустрије донирали су око 19.000 евра и усмерили их на сличне пројекте у Србији и Босни и Херцеговини. Када је наша земља у питању, избор је пао на Краљево. Опредељеним средствима биће извршено узорковање, чишћење и хлорисање 15 бунара и каптажа у краљевачком региону“, каже Марија Шалинић, координатор организације АДРА.

Након бактериолошке и физичко-хемијске контроле бунара биће урађена и дезинфекција оних бунара за које се утврди да је потребно. Према речима стручних служби, садашње стање, односу на оно након поплава, боље је захваљујући активностима на црпљењу и чишћењу бунара који служе као изворишта за јавно водоснабдевање у селима. Квалитет воде је побољшан, али је потребна континуирана дезинфекција хлором и присуство резервног хлора у води како би све одговарало квалитету који је прописан правилником.

 

Print Friendly, PDF & Email