Представници Развојног програма Уједињених нација (UNDP) са 40 међународних стручњака за кризне ситуације, посетили су град Краљево, са задатком да у наредном периоду, за потребе града Краљева, израде различите пројекте везано за цивилну заштиту и систем заштите и спасавања.

Госте је поздравио градоначелник града Краљева Томислав Илић, који им је захвалио на томе што су изабрали баш Краљево за обилазак локација и за то што ће применити своје знање и искуство и дати препоруке шта треба радити на превентиви, не само на санацији у граду Краљеву. Он је истакао да Одељење за послове одбране и ванредне ситуације има подршку града Краљева у оснивању цивилне заштите и захвалио и на њиховој подршци и поклонима Одељењу како би још боље радило.  

Према речима менаџера UNDP Жарка Петровића, спречавање и смањење ризика од катастрофа је потреба сваке државе и, уместо за обнову, средства би могла да буду коришћена за развој.  

„Свака заједница, свака општина односно град би требало да у сваком моменту има податке о томе где су могући ризици, могуће катастрофе, и шта је оно што је неопходно радити, како просвећивањем становништва, тако и структуралним мерама. Свака држава, сваки град, свака општина мора да ради на појачању своје отпорности на катастрофу која ће сигурно доћи, и то врло брзо, зато што се клима мења. У претходних 20 година 85 процената свих катастрофа било је узроковано променом климе, што постаје наша свакодневица“, рекао је Петровић. 

Како је истакао, они ће, у сарадњи са националним институцијама РС у Београду, имати процену да праве методолошко средство које ће помоћи свим градовима и општинама да боље планирају своја финансијска средства која издвајају за спречавање и смањење ризика и понудиће га до краја ове године. Тренутно, уз подршку Владе Јапана, спроводе пројекат од три милиона долара везан за подршку локалним заједницама за појачање отпорности и санацију од поплава односно од последица које су се десиле прошле године.

Уједињене нације су прошле године издвојиле неколико милиона долара за помоћ у санацији и обнови. Тренутно, како је навео менаџер UNDP, програм УН за развој, у сарадњи са предузећем „Србијаводе“ и другим државним органима и институтима, прави бујичне преграде у осам општина у Србији.

„Сведоци сте и сами да, уназад можда 20 година, ни држава ни локалне самоуправе нису улагале у систем цивилне заштите, тај систем данас практично и не постоји. Осим професионалних јединица при Сектору за ванредне ситуације, тај цивилни сектор нема никакав организован систем за превентивне мере, превентивно деловање, ни за реаговање у ванредним ситуацијама. Ми смо као надлежно одељење Градске управе прошле године започели пројекат везан за изградњу једног таквог система. До сада смо организовали више обука на Рудну, управо у објекту Градске управе намењеном за ту сврху, коју је до сада прошло више од 50 повереника цивилне заштите и један број запослених у Градској управи, пре свега Одељење комуналне полиције и Одељење за послове одбране и ванредне ситуације. Циљ нам је у наредном периоду да заједнички одрадимо детаљно планове, пре свега заштите и спасавања, процене угрожености по месним заједницама тамо где су угрожене од елементарних непогода“, рекао је Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева.

На састанку је потписан протокол о сарадњи између града и представника програма UNDP који подразумева помоћ међународних стручњака и израду пројеката за цивилну заштиту и систем спасавања у ванредним ситуацијама. Учесници састанка посетиће и друге локалне самоуправе у Србији како би разменили стечена искуства.

Print Friendly, PDF & Email