Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадор Мајкл Давенпорт je посетио град Краљево и обишао неке од локација и институција у које је ЕУ уложила значајна средства. Како је амбасадор приликом посете рекао, био је то својеврстан „европски дан“ у граду Краљеву.

Посета је започела састанком са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем и другим званичним представницима града Краљева. Састанку су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић, директор Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић, менаџер за инфраструктуру PPF5 пројекта Марина Илић, Mирјана Миленковски из Делегације ЕУ у Србији, заменик шефа Мисије Амбасаде Холандије Мариел ван Милтенбург, отправник послова Амбасаде Пољске Хана ДалевскаГрен, амбасадор Румуније Данијел Бану, амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова и шеф економског и развојног одсека Амбасаде Чешке Јиржи Крал.

         

Након састанка са градским челницима, шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.е. амбасадор Мајкл Давенпорт је, у ММЦ „Кварт“, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином, доделио 28 грантовa представницима 36 градова и општина у оквиру пројекта Европска подршка инклузивном друштву“, који ЕУ финансира са 4,3 милиона евра.

Град Краљево је добио грант од 182.600 евра за пројекте заштите животне средине и оснаживање ромске заједнице, које ће реализовати ове и наредне године у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

Градоначелник Томислав Илић је навео да у Краљеву живи око 2.000 Рома и да је град, у сарадњи са Данским саветом, израдио пројекат с циљем пружања подршке најугроженијим групама кроз пословно саветовање и стручне обуке. Он је истакао да у нашим предузећима има запослених Рома и да локална самоуправа ради на инклузији Рома. Такође је напоменуо да је једно дивље ромско насеље расељено и да је изграђена стамбена зграда, уз помоћ Владе, као и да је за преостале Роме обезбеђено додатних пет контејнера, са мокрим чвором, док не буду адекватно смештени. Градоначелник Краљева је истакао успешну сарадњу са Владом РС и ЕУ приликом реализације ових, али и других пројеката.

Амбасадор је рекао да дуго већ са Владом Србије ради на побољшању положаја осетљивих група и да су постигнути важни резултати, али да очекује брзо усвајање стратегије и пратећег плана за побољшање положаја Рома од ове године. Он је поручио да је социјално укључивање и солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ које је Србија усвојила. Према његовим речима, многи пројекти ЕУ ће бити посвећени образовању Рома и оснаживању младих Ромкиња, тако што ће креирати нова радна места. Управо то што ће Дански савет у Краљеву наредне две године радити на запошљавању младих Рома и Ромкиња био је разлог да церемонија буде одржана у Краљеву, рекао је амбасадор истичући важност поштовања људских и мањинских права.

            Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је, захваљујући шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту на личном напору да до донације дође, рекао да ће се у свакој од заједница широм Србије учинити нешто конкретно да људи живе боље, да добију наду, да осете да их заједница поштује, да верује у њих и да их воли, будући да се пројекти подржани овим конкурсом тичу инклузије Рома, побољшавања положаја особа са инвалидитетом, запошљавања младих, палијативног збрињавања најстаријих и најрањивијих. Такође је изјавио да је Влада за ову годину предвидела чак повећана средства за социјалну заштиту.

         

Након презентације резултата ЕУ PPF5 пројекта – припрема техничке документације за изградњу фабрике за прераду отпадних вода и канализационог система, укупне вредности 17,1 милион евра, амбасадор Давенпорт је градоначелнику Краљева Томиславу Илићу предао техничку документацију за Пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра.
Град ће обезбедити део средстава, а за део се нада да ће добити из претприступних фондова ЕУ у 2017. години.

Амбасадор је рекао да се овај пројекат налази на листи Владиних приоритетних инфраструктурних пројеката. Иницијатива ЕУ је да у целом региону буду реализовани најбитнији инфраструктурни пројекти, али добијање средства ЕУ ће зависити од добре припреме пројектне документације. Ова завршна фаза је кључна за реализацију и овог и сличних пројеката, тако да „морамо да будемо амбициозни“, поручио је амбасадор и додао да постоји могућност да овај пројекат, који је врло значајан и за град Краљево и за регион, буде модел који могу да понове и у другим деловима Србије.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић је истакла да су Влада РС и Министарство овај пројекат препознали као приоритетан у решавању проблема у области животне средине и изразила уверење да ће се обезбедити финансирање из ИПА 2017, заједничком сарадњом Министарства, ЕУ и града Краљева. Према њеним речима, пројекат је веома значајан за Министарство због унапређења квалитета животне средине, а самим тим и квалитета живота грађана на територији града Краљева и смањења загађења реке Ибар.

 

На самом крају церемоније, градоначелник Краљева је уручио захвалнице амбасадору Давенпорту – за обнову и помоћ у отклањању последица поплава, као и изузетан допринос локално-економском развоју града Краљева, затим директорки Канцеларије за Европске интеграције – за успешну сарадњу на припреми техничке документације за пројекат пречишћавања отпадних вода у граду Краљеву, као и представнику Пројекта PPF5 – за припрему техничке документације за пројекат пречишћавања отпадних вода у граду Краљеву.

 

         

У наставку посете, амбасадор Давенпорт је, са министарком пољопривреде и заштите животне средине Снежаном Бошковић-Богосављевић обишао Ветеринарско специјалистички институт Краљево, чију је модернизацију ЕУ подржала донацијом опреме од око 300.000 евра. Приликом посете је презентован део капацитета Института у погледу раног откривања, спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразних болести у Србији и део опреме који је  донирала ЕУ. Према речима дирекрора Института Миша Коларевића, истом опремом располажу институти у Нишу, Београду и Новом Саду.

Амбасадор је истакао плодотворну сарадњу Делегације ЕУ са краљевачким институтом, али и другим сличним институтима у Србији. Током 10 година, за ову област, која је битна за пољопривреду и економију, али и од великог значаја у оквиру преговора са ЕУ, издвојено је око 25 милиона евра, рекао је он.

Како је истакла министарка, овај институт је препознат по изванредним резултатима у свом раду, оствареним захваљујући компетентном и стручном кадру, али и техничкој опремљености и примењеним и акредитованим методама на највишем међународном нивоу. Специјализован за превенцију и брзо реаговање у случају заразних болести, има изванредну лабораторијску опрему којом може да гарантује безбедност хране и за животиње и за становништво. Како је нагласила, Ветеринарски институт Краљево има бројне резултате, пре свега у борби против беснила и свињске куге – више од три године немамо појаву беснила домаћих животиња, док од 2010. године нема појаве класичне куге свиња.

          

Након Института, амбасадор је новоизграђени мост на реци Лопатници у оближњем селу Богутовац обишао у пратњи Марка Благојевића, директора Канцеларије за управљање јавним улагањима (бивша Канцеларија за обнову и помоћ поплављеним подручјима). Мост, дужине 28 метара, финансиран је из програма помоћи ЕУ за поплављена подручја са 71.000 евра.

Како је изјавио Марко Благојевић, мост је један од 10 нових који ће бити подигнути на територији града Краљева, један од 41 моста широм Србије који се граде из донације ЕУ, и то на локалним путевима. „Можда овај мост неће зарадити насловну страну у националним новинама, али има животни значај за сваку од 150 породица, колико живи око њега“, рекао је Благојевић.

Градоначелник је приликом обиласка моста Марку Благојевићу уручио захвалницу за помоћ у отклањању последица поплава и пружање помоћи грађанима Краљева и захвалио и Делегацији ЕУ изразивши наду да ће се сарадња наставити у лепшим околностима.

Амбасадор сматра да је ово један део великог пројекта сарадње на суочавању са последицама поплава. Србија се већ третира као да је чланица ЕУ, што се тиче приступа Фонду солидарности ЕУ, рекао је амбасадор, приметивши и да на територији Краљева постоји велики потенцијал за развој сеоског туризма.

Захвалнице су, током „европског дана“ у Краљеву добили и Компанија „Louis Berger“ – за припрему техничке документације за пројекат пречишћавања отпадних вода у граду Краљеву у оквиру PPF5 пројекта, и UNOPS за техничку подршку на инфраструктурним пројектима у граду Краљеву и за хуманитарну помоћ донирану за санацију последица поплава.  
        
    

 

Print Friendly, PDF & Email