Град Краљево је овог 21. марта активно обележио Светски дан шума, који се обележава с намером да укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства. Радници ЈП „Србијашуме“ – Шумског газдинства „Столови“ Краљево, заједно са ученицима Шумарске школе, који су на пракси, и члановима Удружења грађана „Омладинска радна акција“, пошумљавали су брдо Ћава, у непосредној близини града. Тридесетак учесника посадило је око 1.000 садница.

Пошумљавање овог терена је започето 1975. године, али је 2011. године изгорело 64 хектара. Како је истакао директор Шумског газдинства „Столови“ Божимир Пендић, највећи део површине је саниран и врши се попуњавање контејнерским садницама црног бора, будући да је то врста која на овако тешким теренима припрема земљиште за друге квалитетније врсте.

Краљево има највећи проценат пошумљености у Србији – око 45 одсто. Настојања су да све површине које су голе, не користе се, а припадају шумском земљишту, буду пошумљене, како би земљиште било заштићено од ерозије и поплаве.

У току пролећа Шумско газдинство „Столови“ ће наставити да пошумљава. Директор Пендић је искористио прилику да на Светски дан шума апелује на грађане да не пале ватре у овом периоду због честих пожара са катастрофалним последицама, будући да више од 95 одсто пожара узрокује човек.

            Овој акцији су присуствовали и градоначелник Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је изразио наду да ће, кроз добровољни рад учесника ОРА, и ове године територија нашег града бити богатија за 15-20.000 нових садница.
          

 

Најава 24. марта                                                      21.03.2016.

 

Град Краљево ће, као и протеклих година, заједно са Удружењем породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружењем учесника рата 1991-1999. и Војском Србије, обележити Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године – 24. март – најављено је на конференцији за новинаре одржаној тим поводом. О програму овогодишњег обележавања говорили су представници града, Војске и удружења која су укључена у организацију.

Како је најављено, обележавање 24. марта ће почети програмом названим „Живите у нама“, који ће бити приређен у свечаној сали зграде Градске управе града Краљева са почетком у 10.00 часова. Предвиђено је обраћање градоначелника града Краљева, након чега ће глумци Краљевачког позоришта и ученици Музичке школе извести кратак песничко-музички програм.

Након тога, на спомен-обележје страдалим у ратовима 1991-1999. године испред зграде Градске управе бројне делегације ће положити цвеће и венце, а свештеници Епархије жичке ће одржати парастос.

У 12.00 часова, у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, биће положени венци на споменик погинулим припадницима 252. оклопне бригаде, а затим ће у касарни у Рибници бити организован обилазак богослужбеног простора и спомен-собе Друге бригаде Копнене војске, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике бригаде у периоду 1990-1999.    

            Учесници конференције су подсетили на то да се ове године навршава 25 година од када је пала прва жртва из нашег града, млади војник Стојковић. Они су позвали све институције и све грађане Краљева да 24. марта одају пошту суграђанима који су животе изгубили на ратиштима бивше Југославије од 1990. до 1999. године.

 

 

18.3.2016.

Пријем стручњака за заштиту животне средине и енергетску ефикасност

 

Градски секретар за заштиту животне средине града Београда Горан Триван и самостални консултант за енергетику и енергетску ефикасност из Београда Горан Митић посетили су град Краљево и састали се са представницима локалне самоуправе. Њих су примили заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић. Састанку су присуствовали и представници Градске управе града Краљева – Одсека за заштиту животне средине Одељења за инспекцијске послове, Службе за управљање пројектима и локално економски развој, Одељења за управљање имовином и информационе технологије, ГИС-а, као и директор ЈКП „Чистоћа“.

            Како је заменик градоначелника Краљева истакао, била је то прилика да се размене искуства, „да пренесемо шта смо урадили у претходном периоду, створили одређене предуслове за даља поступања у овој области, а са друге стране, да чујемо њихова искуства која ће нам помоћи приликом реализације наших активности у области заштите животне средине и енергетске ефикасности у граду Краљеву“.

Гост из београдске локалне самоуправе је указао на значај упознавања са тим како мање средине решавају проблеме, будући да су они свуда готово исти.  Према његовим речима, утицај је узајаман, а Београд има искуства која ће пренети. Како је навео, Београд улази у реализацију приватно-јавног партнерства највећег у Србији када је у питању управљање отпадом, где ће инвестиција бити 250 милиона евра у првих неколико година. Такође, најактивније ће се позабавити питањем решавања отпадних вода. Што се тиче енергетске ефикасности, циљ је смањење емисије гасова стаклене баште.

Триван је истакао да, у тридесетпетогодишњем раду у области којом се бави, не среће често људе у локалним самоуправама који разумеју потребу да се животна средина унапређује и да комунална предузећа улажу напоре да град буде чистији и здравији, као што је то случај у Краљеву.

„Када сусретнете градско руководство и добијете низ информација у ком правцу желите да се њихов град креће када је у питању заштита животне средине, и чујете филозофију коју и ми у Београду делимо, претендујући да смо мозак и центар свега, а нисмо – то је веома значајно“, нагласио је градски секретар за заштиту животне средине града Београда и додао: „Основни задатак сваке локалне самоуправе је израда пројеката. Све остало су текући послови који се подразумевају. Уколико у наредних годину-две израдите пројекте у капиталним  стварима (енергетска ефикасност, грејање…), можете конкурисати за бесповратна средства најраније 2019-2020. године.“

Град Краљево је један од не тако много примера у Србији који показују да људи размишљају унапред и концептуално о животној средини као пројекту на коме Србија може да живи. Било би добро да већина локалних самоуправа тако мисли – порука је градског секретара за заштиту животне средине града Београда.
      

 

 

Print Friendly, PDF & Email