Градоначелник града Краљева Томислав Илић и представници града Краљева угостили су током викенда делегацију из партнерског словеначког града Марибора, предвођену новоизабраним градоначелником Андрејем Фиштравецом. Одржано је неколико састанака с циљем да се дефинишу правци будуће сарадње и да се договори око будућих корака на успостављању конкретне пословне сарадње.

Свечани пријем био је прилика да градоначелници потпишу Меморандум о сарадњи. Њиме су дефинисани правци сарадње, који подразумевају програме рада и заједничке активности партнерских канцеларија који ће омогућити сарадњу на пројектима и поспешивање њихове имплементације, нарочито уз помоћ фондова EУ, јачање веза и међусобне сарадње јавних предузећа и установа кроз размену знања и искустава, јачање веза средњих и малих предузећа ради побољшања пословне климе, инвестирање и обуку за бржи рурални развој града Краљева, промовисање традиције и контаката културних и туристичких институција оба града, усаглашавање ставова и сарадње у области заштите и спасавања – цивилне заштите и промовисање вредности сарадње града Марибора и града Краљева.

            Градоначелник Краљева је захвалио жупану Фиштравецу што је за своју прву званичну посету, након што је недавно изабран за градоначелника Марибора, одредио град Краљево, који је спреман да јача међусобне односе.

„Договорили смо се да ћемо сарађивати, пре свега, у туризму и пољопривреди. Већ током наредне седмице две особе ће бити упућене у Марибор, где ће провести пет дана и конкретно се договарати о ономе о чему је разговарано за викенд. Надам се да ће се та сарадња проширити и на јавна предузећа, где смо већ утврили нека партнерства. Мислим да ће то бити на добробит оба града“, изјавио је градоначелник Краљева.

И градоначелник града Марибора задовољан је што сарадња не значи више само дружење, није само пријатељска, протоколарна, него се кренуло у потрагу за заједничким интересима преко којих се може направити неки конкретан посао.

„Сада смо дефинисали да можемо на подручју туризма правити програме који би били интересантни за Краљевчане и становнике из тог дела Србије, а да људи из Марибора и околине долазе у Србију. Договорили смо се да ћемо основати мешовито предузеће за продају пољопривредних производа. У Словенији веома мало хране производимо сами, чини ми се да је боље да се удружимо и једемо нешто из близине него што долази са других континената. Такође, могли бисмо сарађивати и на подручју водовода. Мариборски „Водовод“ је највећи у Словенији и ове године је постао најбоља комунална фирма у Словенији“, рекао је градоначелник Марибора.

Веома је битно и то да ће Краљево и Марибор направити заједничку канцеларију за европске и друге пројекте, где ће се радити на сарадњи, на разрађивању заједничких пројеката.

Према речима Фиштравеца, треба направити бизнис план за сарадњу на пољу економије, нешто конкретно „где смо потребни једни другима“.


Print Friendly, PDF & Email