Данас је у Краљеву потписан Споразум о разумевању између  немачког Централног одбора за школство у иностранству, пет краљевачких основних и две средње школе уз подршку града Краљева.
Споразум су потписале основне школе
:IV краљевачки батаљон“ „Браћа Вилотијевић“ „Живан Маричић“ „Драган Маринковић“ и „Милунка Савић“ , средње : Медицинска школа и Гимназија, а у име града Ненад Марковић, заменик председника Скупштине града Краљева.

Овај споразум  омогући ће спровођење пројекта ДСД који ђацима пружа могућност да добију немачку језичку диплому нивоа Б1.
Немачка језичка диплома ДСД првог степена (Deutsches Sprachdiplom) је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика која одговара нивоу Б1 Заједничког европског оквира. Меморандум о разумевању је потписан 7. децембра 2012. године између Министарства просвете, науке и технололошког развоја Републике Србије и амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду. До сада је у овај пројекат укључено 26 школа у Србији.
         


Модна ревија у Градској управи                                                     12.12.2015.

 

 

У циљу промоције женског предузетништва, под слоганом „Жене у политици за жене у бизнису“, Савет за родну равноправност града Краљева, уз подршку Женске одборничке мреже, организовао је модну ревију у свечаној сали Градске управе града Краљева названу „The Woman is a Lady“. Своје креације, у за то неуобичајеном, али врло лепо искоришћеном простору, Краљевчанима су представиле модне креаторке Бојана Доламић и Душица Жупањац.

            Обе младе уметнице су учествовале на ревији Serbian Fashion Week представивши своје руком сликане уникатне моделе односно једнобојне гламурозне и шик кројеве.

Краљевчанка Бојана Доламић, дипломирани дизајнер текстила, завршила је Факултет примењених уметности као стипендиста Министарства просвете и један од хиљаду најбољих студената Србије. Ради самостално и за предузеће „Мизан“. Осим дизајном, бави се и сликањем и наставним радом.

Душица Жупањац је дипломирани економиста. Оснивач је модне компаније ПРиК. Свој рад темељи на носивој моди, моди која је одраз елеганције, пословности и софистицираности. За сада послује online.

Како је истакла Лидија Павловић, председница Савета за родну равноправност града Краљева, и заменица секретара Скупштине града Краљева, ова необична ревија у Краљеву скроман је допринос жена из политике женама у бизнису.

„Надам се да ће доћи нека боља времена за жене. Изненађена сам, нисам очекивала оволики одзив. Очито је да је Краљеву потребно лепих догађаја“, рекла је Павловићева осврнувши се на то да је модно вече окупило бројне припаднике оба пола разних генерација.

Препознајући значај женског предузетништва, Савет за родну равноправност града Краљева утиче на унапређење положаја предузетница и потенцијалних предузетница, промовишући родну равноправност и активно учешће жена у сфери економског одлучивања, као и у осталим сферама живота, подстичући стварање једнаких могућности за жене и мушкарце, развијајући културу предузетништва и женске солидарности. Према речима председнице Савета, предузетништво је најлакши начин да жене постану самосталне и своје, да праве своје изборе и да из њих примарно извлаче добит. Без обзира на иницијалне покретаче и мотиве, оне жене које се упусте у предузетништво су већ на известан начин посебне и различите. Оне једноставно имају храбрости да нешто предузму.

Савет, кроз свој план и програм, наставља да подстиче женско предузетништво подижући свест о предузетништву као каријерној опцији за жене, умрежавањем предузетница, промоцијом младих предузетница и њихових бизниса, као и надахнућем за друге потенцијалне предузетнице да постану професионално самосталне и буду лидерке у својим заједницама.


 

Print Friendly, PDF & Email