Град Краљево, као један од првих градова у Србији, како се процењује за седам месеци имаће још један важан документ усмерен на подизање очувања и квалитета живота грађана. Представници града и тим са Саобраћајног факултета у Београду данас су парафирали Уговор о изради Нацрта стратегије о безбедности у саобраћају на територији града Краљева до 2020. године.  Уговор о изради нацрта овог важног документа којим ће бити обухваћена и анализа безбедности саобраћаја на територији града, званично су  парафирали Милош Петровић, начелник градске управе и Милан Вучинић, шеф Одсека за безбедност саобраћаја на београдском Саобраћајном факултету.
            „Схватајући значај и важност проблема безбедности у саобраћају заиста се радујем почетку ове сарадње, а уговором је предвиђено да израда Стратегије траје наредних седам месеци уз заједничко учешће представника локалне самоуправе, пре свега чланова Савета за безбедност саобраћаја који ће активно помагати на изради овог документа", појаснио је начелник Градске управе Милош Петровић.
            Предочавајући показатеље који сугеришу да је, након усвајања актуелног Закона о саобраћају пре три године драстично смањен број погинулих на српским путевима, а да је већ годину дана касније број жртава повећан Малан Вучинић, шеф Одсека за безбедност саобраћаја на Саобраћајном факултету у Беграду, проценио је да би, уколико ништа не би било предузето, 2020. године број погинулих  у саобраћају могао да достигне фрапантних 1,9 милиона људи.
            „Сматра се да ће предузимањем активности, каква је и Стратегија која је предмет данас потписаног уговора,  знатно бити смањен број погинулих на друмовима", сматра професор Вучинић.
            Краљево је један од првих градова у Србији који је потписао уговор о изради стратегије какве би, према проценама, а под условом да земље и градови схвате њихову важност, до 2020. године могле да сачувају и до пет милиона људских живота у свету.
            „Надам се ће овај кровни документ моћи да буде завршен у овој буџетској години", изразио је очекивање Ненад Марковић, председник Градског савета за безбедност саобраћаја.
            Према његовим речима, из Стратегије ће бити извођени акциони планови у складу са којима ће Савет за безбедност саобраћаја и локална самоуправа наступати.
            Према незваничним подацима, број погинулих у првих шест месеци  ове године смањен је за око 28 процената, а број саобраћајних несрећа за 30 одсто. Ипак, то није крај приче, јер према оцени градских званичника, тенденција опадања броја погинулих и несрећа, према оцени може бити настављена само даљим улагањем у ову област, пре свега у превентивне активности.

 

 

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ „Стреет Арт“ ФЕСТИВАЛ 

 

Културни центар „Рибница“ у сарадњи са великим бројем невладиних организација и клубова од 23. до 25. августа организује трећи „Street Art“, фестивал алтернативних уметности и урбаних спортова, који окупља на стотине извођача: графитера, цртача стрипова, стикера, стенсила, музичара, скејтера, акробата, трејсера (паркур), плесача, баскеташа, љубитеља модификованих возила…
КЦ „Рибница“ тесно сарађује са двадесетак омладинских организација, клубова и појединаца: Позитивна омладина, 36 сома, Underground Krep Tim, Спортски дух, Србија за младе, First steps, Kida Keva Crew, Атеље “Линија”, CrazyCrew036, Студио водитеља. Током два фестивалска поподнева, у суботу и недељу, биће приређено више од 12 сати уметничких програма и спортских такмичења и ревија.
На стотине младих Краљевчана бави се новим видовима уметности и спортова, али нема адекватне просторе где би се њима бавили или их приказали суграђанима. КЦ „Рибница“ кроз „Street Art“ фестивал даје им прилику да покажу шта знају и, што је још важније, да науче да стварају културне догађаје, а не само да буду учесници или посматрачи. На „Street Artu“ имају прилику и да се уче организацији фестивала.
Музички део „Street Arta“ове године је знатно појачан, па су тако међу извођачима и Негатив, С.А.Р.С, SevdahBABY Live, Струка, Blaya Dub Playa, Газда Паја, Rahmanee и још 7 концерата.
Први пут на фестивалу је уведена награда „Златни Б.У.С“. За три категорије био је расписан конкурс: стрип и карикатура, фотографија, кратки филм снимљен мобилним телефоном. Жирирање су обавили Марко Сомборац, Милица Шолајић и Биљана Ђукић, Милан Никодијевић, као и уредници у КЦР.
На самом фестивалу биће одржана такмичења у стрит-баскету, за најбољи скејт-трик и најбоље међу модификованим аутомобилима. Публика ће изабрати најбољи графит, а биће награђен и најбољи полазник паркур-радионице. Новина трећег „Street Arta“ је и врло богат наградни фонд, који износи укупно око 130.000 динара. Фирма „Sport Vision“ најбоље учеснике награђује робним ваучерима у укупном износу од 90.000 динара, а фирма „Адверта компјутери“ робним ваучерима од укупно 30.000 динара. Награде су и спрејеви за графите, уље и филтери за аутомобиле итд.
Културни центар је успео да и ове године сви програми „Street Arаt“буду бесплатни за посетиоце. Покровитељи су Град Краљево и Министарство финансија и привреде – Сектор за туризам, а фестивал су помогли „Карлсберг“, „Максима Лучани“, „Вода Врњци“ „Спорт Вижн“, „Адверта“, „ТОК- графити арт“, „СинТрејд“, „Техноград“, „Тотал“, Спортски центар „Ибар“, Дирекција за планирање и изградњу, „Аутотранспорт“, „Аутентик Мираж“, ЦСД „21“, „Форвард консалтинг“ и „Кекад“.

Print Friendly, PDF & Email