Поводом обележавања Дана града – Краљевдана, у наш град стигли су и гости из партнерског града Зелена Гора. У прву посету Краљеву градоначелник Зелене Горе Јануш Кубицки стигао је у пратњи своје заменице Виолете Харежлак и сарадника из Кабинета Филипа Черницког. На свечаном пријему код званичника града Краљева, градоначелници Зелене Горе и Краљева, Јануш Кубицки и Томислав Илић, потписали су Декларацију о обнови сарадње између партнерских градова Краљева и Зелене Горе, која треба да је „гарант толеранције, слободе и мира“. Овим документом потписници су одлучили „да обнове и прошире постулате“ из претходно потписаног документа из 2009. године, „да одржавају пријатељске односе и реализују заједничке пројекте“, да „приступе реализацији заједничких образовних програма, културних, привредних, који ће допринети утврђивању и проширењу пријатељства“, како се наводи у Декларацији.

Градоначелник Кубицки захвалио је на позиву да посети Краљево, не кријући одушевљење добродошлицом, али и жаљење што је тек сада наш гост.

„Краљево је диван град. До сада су ми сарадници причали како је дивно у Краљеву, а ја сада видим да је стварно тако. Желим да Зелена Гора и Краљево прошире сарадњу. Зелена Гора је много добила од Европске уније. Сматрам да Краљево може да искористи средства ЕУ. То је, између осталог, циљ нашег боравка у Краљеву“, рекао је Јануш Кубицки честитајући Дан града свим Краљевчанима.

Према његовим речима, успех Зелене Горе је, између осталог, и у тимском раду. Они се боре да буду први град, подупиру своја предузећа и, како каже, њихов задатак је да се њихов град бори за боље сутра.

            Градоначелник Краљева захвалио је пријатељима из Зелене Горе који су дошли да увеличају Дан Краљева. Према његовим речима, потписивање Декларације омогућава обнову сарадње и могућност коришћења претприступних фондова ЕУ.

„Сва њихова позитивна искуства треба да применимо овде. Пре свега мислим на инфраструктурне пројекте. Када би дошло до њиховог остваривања, онда би дошло и до привредне сарадње наших градова“, сматра градоначелник Краљева.

Гости из Зелене Горе присуствоваће и Свечаној седници Скупштине града Краљева која ће бити одржана 7. октобра.

 
Print Friendly, PDF & Email