Тридесет седам ученика основних школа са територије Општине Грачаница, са четворо наставника пратилаца, као гости града Краљева, последњег фебруарског дана сместили су се у Дечје одмаралиште „Гоч“, на петодневни одмор. Приликом обиласка града Краљева, малишане су угостили и вршњаци из Основне школе „Живан Маричић“ у Жичи, са којима су заједно били на неколико часова. Захваљујући донацији краљевачке Шумарске школе, школа у Жичи је добила десет садница белог бора, које су, заједно са вршњачким тимом школе, гости из Грачанице засадили као симбол пријатељства. Са домаћинима из жичке школе, девојчице и дечаци из Грачанице посетили су и Манастир Жичу, уз дочек у гостопримници и обилазак манастира. Такође, обишли су Народни музеј Краљево.

Боравак деце из Грачанице на планини делом има карактер рекреативне наставе у природи, а у групи су и двоје деце из Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Лапљег Села, којима је боравак на планини Гоч награда Општине Грачаница за постигнут успех на међународном такмичењу.

Ученике грачаничких основних школа током зимског одмора на најпознатијој „дечјој“ планини Гоч обишла је и председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић са сарадницима, у пратњи градоначелника Краљева др Предрага Терзића и његових сарадника, након пријема уприличеног у градској кући.

„Ви сте измамили тридесет седам осмеха наше деце и подарили им пет лепих дана дружења и уживања. Ваш и наш циљ је исти, а то је и политика наше државе, да сва деца имају иста права и исте услове за одрастање. Нажалост, наша деца на Kосову и Метохији немају идеалне услове за одрастање, напротив – ти услови су сасвим другачији и далеко од идеалних. Али ту сте ви, градоначелниче, ту је наш председник Александар Вучић, ту је наша држава, која нам несебично помаже. А ту смо и ми да, уз слоган ‘заједно можемо све’, направимо најбоље могуће услове за одрастање наше деце на Kосову и Метохији како би они видели могућност да своју будућност граде тамо где су рођени“, поручила је проф. др Љиљана Шубарић.

Она је истакла да су деца из основних школа са територије општине Грачаница вредни и добри ђаци, који нису имали много прилика и могућности за оваква путовања. Она им је пожелела пријатан и поучан боравак и лепо и забавно дружење. Такође, изразила је наду да ће и будуће генерације малишана летовати и зимовати на Гочу, као и да ће имати прилику да узврате гостопримство младим Краљевчанима.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је изразио задовољство што су Град Краљево и Општина Грачаница, и ове године, заједничким снагама реализовали ову дивну акцију као још један пример добре пословне и пријатељске сарадње.

„За разлику од деце из краљевачких основних и средњих школа, деца на Kосову, поготово јужно од Ибра, живе у потпуно другачијим условима, без довољно сигурности и слободе. Зато та деца, када дођу у Kраљево, када посете Гоч, осете слободу, осете наше гостопримство. Mи смо већ били домаћини ученицима из Грачанице и уверен сам да ће у годинама које следе Kраљево и Грачаница наставити да негују добре односе, а да ће наше основне школе наставити сарадњу“, рекао је градоначелник истичући да је за домаћина одабрана основна школа у Жичи, у којој се налази и наша светиња – Манастир Жича, као што се у општина Грачаница налази наша друга српска средњовековна светиња – Манастир Грачаница.

„Уверен сам да ће деца која су данас посетила Kраљево и Гоч наставити контакте са децом из Жиче, да ће се родити нова пријатељства и да ћемо у годинама које следе наставити да негујемо традиционално добре односе. Нас повезује много ствари, много људи са подручја Косова и Метохије нови дом нашло је у Kраљеву. Од шездесетих-седамдесетих година прошлог века, све до 1999. године и погрома марта 2004. године, када су многи невољници дошли у наш град, повезују нас људи, повезују нас вера и жеља да наставимо сарадњу“, казао је Терзић изразивши захвалност председници општине Грачаница на наставку сарадње са нашим градом и поручио: „Није битно ко је председник општине Грачаница ни градоначелник Kраљева – град Краљево увек треба да буде домаћин деци из Грачанице.“

Градоначелник је подсетио на то да је, са замеником секретара Скупштине града Краљева Ђорђем Видовићем јуна прошле године обишао Грачаницу и на Видовдан посетио Газиместан.

„Било је лепо бити Србин на Kосову и Метохији на Газиместану за Видовдан“, поручио је Терзић додајући да ће делегација града Kраљева и ове године посетити Грачаницу.

Председницу Општине Грачаница, са замеником Миланом Јоксимовићем, председником Скупштине општине Миланом Димитријевићем, саветницима Јеленом Трајковић и Срђаном Пантићем, асистентима Лидијом Токић и Бојаном Крстићем, директором Туристичке организације Грачаница Сандром Ђокић,   поред градоначелника Краљева, дочекали су и председник Скупштине града Ненад Марковић, заменик секретара Скупштине Ђорђе Видовић, руководилац Школске управе Бојана Маринковић, директор Основне школе „Живан Маричић“ Јелена Стефановић и директор Туристичке организације Краљево Ана Миросављевић.

Print Friendly, PDF & Email