Председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом, саветником Предрагом Микићем и најближим сарадницима, посетио је данас Краљево. Председник је најпре стигао у магацин „Аутотранспорта“, где су га дочекали званични представници града, како би за Краљевчане чија су домаћинства страдала у поплавама уручио 18 тона хуманитарне помоћи – осам тона конзервиране хране и слаткиша и 10 тона средстава за личну хигијену. Том приликом, председника Републике поздравили су и представници Краљеву партнерског словеначког града Марибора, који са добровољним ватрогасним друштвом помажу у отклањању последица поплава.

Председник је затим обишао Грдицу, насеље које је претрпело највеће штете од поплава у овом крају, и посетио породице Павловић и Дуканац. Како је том приликом изјавио, Фондација Драгица Николић, под покровитељством председника Републике, свим оштећеним домаћинствима омогућиће поправку подова и завршетак молерско-фарбарских радова, а обезбедиће и око 900 лежајева. Такође, према листи приоритета, угроженим домаћинствима биће уручена помоћ од око 120.000 динара, изјавио је председник и додао да ће обнова након поплава на територији града Краљева трајати три-четири месеца.

„Овде не можете да видите да су биле поплаве, нема намештаја, на улицама нема блата, нема смећа. То је знак да су људи били добро организовани, да је то све извезено. Сад остаје на држави, и на солидарности која се показала и која ће се показати из целог света, да што пре отклонимо последице и да размислимо колико новца убудуће треба уложити да се ово више никада не деси. Убеђен сам у то да Србија мора да размишља о елементарним непогодама, пре свега о поплавама, на другачији начин него до сада“, рекао је председник Србије Томислав Николић.

Према речима председнице Фондације „Драгица Николић“, једној од најугроженијих породица са највише деце, на предлог руководства града, Фондација ће донирати кућу. Већ су наручене три куће за Уб и Крупањ, само општине треба да одреде адекватне локације. Амбасада Абу Дабија обећала је 50 кућа за угрожене. У току су обиласци терена и потрага за локацијама, а све заједно са тимом Владе Србије, изјавила је Драгица Николић.

Након посете угроженим породицама Грдице, председник Србије је обишао и радове на „Главчићевом мосту“ преко реке Ибар, који би требало да буде завршен 1. августа ове године. Књигу „Трн у нози на дугачком путу“ Миломира Главчића, председнику Србије, приликом обиласка моста, поклонио је рођак донатора Радоје Главчић. Почасног грађанина града Краљева Миломира Главчића, који је са милион евра помогао изградњу моста, председник Републике је поводом Дана државности, на Сретење ове године, одликовао златном медаљом за дугогодишњи хумани рад и помоћ Краљеву у изградњи моста.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email