Одбор за координацију активности на изградњи војничке спомен-капеле на планини Чемерно одржаo je први састанак на коме je конституисан Одбор и представљен Плана рада Одбора.

Помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић истакао је да изградњом војничке капеле на Чемерну враћамо дуг нашим јунацима из Првог светског рата.

„Ови див-јунаци водили су једну од најодсуднијих битака приликом повлачења српске војске, владе и избеглица кроз долину Ибра, где се један део војске повлачио туда, а други део преко Ниша и вардарском долином. Прва армија војводе Живојина Мишића имала је задатак да прави одступнице онима који су се повлачили“, подсетио је Милишић, па истакао да су у тим пределима вођене велике битке, као и на врху Смрдључ, где је српска војска најпре била поражена, али накнадно су српски браниоци успели да одбране ту одступницу од Аустроугарске.

Како је истакао, град Краљево ће учествовати у овом пројекту, али ће радити на томе да се и други градови и општине укључе – Ивањица, Пожега, Ужице, јер су у тој војсци били и људи из тих крајева.

Милишић је изразио наду да ће, за коју годину, сви имати прилику да се окупе на освећењу ове војничке спомен-капеле.

Председник Одбора Радоје Томашевић, некада члан Градског већа и пуковник у пензији, подсетио је на то да су почетком године Град Краљево и Републичка дирекција за имовину потписали уговор о преносу права јавне својине и сада су се стекли услови да се приступи изградњи капеле.

„Уверен сам да ће капела бити изграђена до краја ове године, али је планирано уређење паркинг простора, пошумљавање, уређење  путева, увођење струје и воде… Потребно је и да се изради главни пројекат и да се у ту сврху издвоје новчана средства“, појаснио је Томашевић, па додао да очекује да ће у  ребалансу буџета Града, у јуну, бити опредељена средства за ове намене.

Председник Одбора је захвалио Граду Краљеву што је стао иза једног овако битног пројекта, па истакао да, с обзиром на то да је много бораца било и из других градова и општина, постоји интересовање да се представници 14 локалних самоуправа укључе и финансијски помогну изградњу капеле.

Print Friendly, PDF & Email