Поводом 80 година од стрељања 1941. у Краљеву, у организацији Историјског архива Краљево, у нашем граду представљена је књига ауторке др Љубинке Шкодрић „Жена у окупираној Србији 1941-1944“.

Према речима директорке Историјског архива Весне Милојевић, „Жена у окупираној Србији 1941-1944“ пружа читаоцу комплексну слику о улози жене у Другом светском рату.

„Тотални рат избрисао је разлику између фронта и позадине. У Србији смо имали идеолошку обојеност и наклоњеност партизанском покрету све до распада југословенске државе, када се појавио нови курс српске историографије која се окренула и истраживању Равногорског покрета и улогама које су жене имале у том покрету. По мом мишљењу, ово дело је драгоцено због тога што први пут имамо паралелно причу о женама које су биле и у Равногорском покрету и о женама које су биле у партизанском покрету“, изјавила је директорка.

Виша научна сарадница Института за савремену историју др Љубинка Шкодрић појаснила је кроз каква су све искушења жене пролазиле као активне учеснице ратних збивања. Како је истакла, жене тек у Другом светском рату, за разлику од ранијих периода и ратних сукоба, када су углавном имале улогу жртава или сведока историјских дешавања, постају активне учеснице. У књизи је сагледани сви сегменти рата и окупације који су утицали на живот жена тог доба,

„Зашто баш на живот жена? Пре свега због тога што жене представљају једну од основних друштвених категорија, посебно у рату и у ратом захваћеном друштву, када мушкарци одлазе да ратују или одлазе у ратно заробљеништво, а друштво остаје готово искључиво женско“, истиче ауторка

На промоцији су говорили и научни саветник Института за савремену историју др Коста Николић и доцент Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу др Мартин Превишић.

У име града Краљева, госте је поздравио помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић. Он је захвалио Историјском архиву Краљево односно свим градским институцијама у култури, које су се својим програмима укључиле у обележавање 14. октобра.

Књигу „Жена у окупираној Србији 1941–1944”, која је резултат докторског рада, објавили су београдски „Архипелаг” и Институт за савремену историју из Београда прошле године.

Print Friendly, PDF & Email