Поводом припреме вежбе Цивилне заштите у основним школама: Евакуација у случају земљотреса, која је заказана за 13. октобар – Међународни дан смањења ризика од катастрофа и која ће бити изведена у свим школама истовремено, одржан је састанак у Градској управи града Краљева.

Састанку су, поред запослених у Одељењу за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, присуствовали руководилац Школске управе Краљево, директори основних школа, као и представници Kанцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС.

Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић је, са сарадницима, представила резултате пројекта који је спроведен на територији нашег града, а који се односи на сеизмичност објеката основног образовања. Према њеним речима, ради се о резултатима пројекта које је Канцеларија радила заједно са Светском банком у току пандемије вируса корона под називом „Отпорност школских објеката на осму сеизмичку зону“.

„Како је град Краљево у тој зони са још 30 јединица локалних самоуправа у Србији, наши инжињери су на терену обишли сваки школски објекат и дали препоруке које мере – структурне и неструктурне, треба да се ураде како би ти школски објекти били отпорни на будуће земљотресе“, изјавила је заменица директора.

Она је појаснила да постоји доста структурних мера и препорука које ће директори школа морати да уваже при реконструкцију објеката јавне намене, али и бројне мере које су неструктурне а које директори школа, заједно са својим тимом и техничком службом, могу да спроведу како би обезбедили безбедност деце и целог колектива услед нежељеног дејства земљотреса.

Руководилац Одељења за послове цивилне заштите Здравко Максимовић, најавио је да ове године вежбу желе да посвете томе да се запослени у школама и јавност више упознају са поступањем са особама са инвалидитетом у ванредним дешавањима. Овогодишња акција биће усмерена и на то да сви основци буду упознати са процедурама и практичним саветима шта не треба да раде током евакуације. Један од најпрактичнијих савета који ће децу научити приликом извођења вежбе јесу „4 не – не вичи, не трчи, не гурај се и не враћај се када се крене у евакуацију“.

Према његовим речима, ово је друга година заредом да се ради оваква акција којом су обухваћене све школе основног образовања на територији града Краљева. Подршку у организацији и ове године ће пружити Добровољна фондација Српске православне цркве „Човекољубље“, Школска управа, Сектор за ванредне ситуације, Канцеларија за управљање јавним улагањима и повереници цивилне заштите у оним месним заједницима где се објекти налазе.

Print Friendly, PDF & Email