Градоначелник града Краљева, са својим сарадницима, угостио је председника Скупштине општине Беране Горана Киковића и његове сараднике.

Пре свечаног пријема, председник Скупштине општине Беране, иначе историчар, почасни председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, њихових потомака и поштовалаца из Берана, посетио је споменик борцима Доњовасојевачке бригаде, који су пре 99 година изгинули на брду Врановац код Краљева. Он је, уз помоћника градоначелника Краљева Вукмана Ракочевића, присуствовао парастосу ратницима изгинулим у борбама на Јелици, Троглаву, Чемерну и Гочу у новембру 1915. године. Парастосу је началствовао изасланик епископа жичког протојереј Љубинко Костић, у присуству потомака и представника и других градова и општина – Ивањице, Лучана, Ариља, Чачка, Врњачке Бање, Војске, школа, удружења.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се разговара и о другим видовима будуће сарадње, будући да је обележавање значајних догађаја вид културне сарадње, сматра Киковић. Он је изразио наду да ће се Краљево и Беране повезати и на економском плану, јер имају пуно заједничких интереса. Такође, упутио је позив градоначелнику Краљева да посети Беране са својим сарадницима.

Градоначелник града Краљева захвалио је госту што је дошао и обишао стратиште где је била велика битка.

„Надам се да ћемо на стогодишњицу велике битке на југозападном фронту у новембру 2015. године, која је идуће године, успети да направимо војничку цркву на врху Чемерна, како је и замишљено“, рекао је градоначелник Краљева. Он је такође истакао значај разговора о будућој сарадњи, нарочито привредној, економској.Print Friendly, PDF & Email