Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић примили су делегацију коју чине представници средњих стручних школа из домена шумарства и обраде дрвета са простора некадашње Југославије, предвођену директором и другим представницима домаћина – краљевачке Шумарске школе. Састанку је присуствовао и начелник Школске управе Краљево Жарко Милосављевић.

У госте краљевачкој Шумарској школи дошли су представници средњих стручних школа из Славонског Брода (Хрватскa), Постојне (Словенијa), Сарајева (Боснa и Херцеговинa) и Берана (Црнa Горa).

Дводневна посета је организована у циљу остваривања заједничких пројектних активности на оснаживању професионалних капацитета, унапређењу наставне базе и прилагођавања европским стандардима у образовању и васпитању ученика у пољу рада Шумарство и обрада дрвета.

Шумарска школа Краљево, која је, према речима директора Зорана Николића, једина специјализована шумарска школа у Републици Србији, некада је сарађивала са свим овим школама, а ово је прилика да се та сарадња настави. Жеља Шумарске школе је да крене у програме. Отварају се ИПА фондови. Шумарска школа из Постојне биће носилац тих пројеката, а краљевачка Шумарска школа сарадник на пројектима, изјавио је директор Николић и додао да су, осим радног дела посете, домаћини из краљевачке Шумарске школе организовали за госте и обилазак града, манастира и неких туристичких локалитета. 

Шумарске школе из Постојне и Краљева сарађују последњих пет година. С обзиром на то да је Словенија у ЕУ, школа из Постојне, према речима директорке Цветке Кернен, већ има искуства у реализацији пројеката и спремна је да пренесе искуства Краљевчанима и да им омогући да буду сарадници на новим пројектима.

            Сарадња са специјализованим школама истог профила може само да користи нашој Шумарској школи и да да нови квалитет у раду, сматра заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић, будући да се приближавамо ЕУ, а ова сарадња пружа могућност за аплицирање према фондовима ЕУ. Како је рекао, ово је добар пример који показује да треба организовати овакве скупове и састанке и у другим областима са републикама бивше Југославије. 

 
Print Friendly, PDF & Email