На иницијативу градоначелника града Краљева Драгана Јовановића, у уторак, 18. фебруара 2014. године, одржан је важан конструктиван састанак градоначелника, представника локалне власти и странака са радницима и представницима Штрајкачког одбора Фабрике вагона Краљево и представницима „Старог Јасена“ и других привредних субјеката смештених у Индустријској улици, који су услед блокаде пружног прелаза радника ФВК били онемогућени да нормално послују.

Телефонском разговору и преговору о решењу проблема градоначелника Драгана Јовановића са министром Игором Мировићем, у техничкој Влади задуженим за област привреде, присуствовали су и радници и штрајкачки одбор ФВК.

На састанку је постигнут договор да радници ФВК обуставе блокаду почев од 16.00 часова у уторак, 18. фебруара, до четвртка, 20. фебруара, поподне, када ће министар Мировић доћи у ФВК и када ће отпочети прави преговори. Пре тога, у среду, 19. фебруара, радницима ФВК биће исплаћен први минималац. Све то пренето је на папир и потписали су градоначелник града Краљева Драган Јовановић и представници Штрајкачког одбора ФВК.

„Исказали су добру вољу и радници и ресорни министар да коначно овај проблем решимо. Јако ми је драго и због привредника из „Старог Јасена“, чије пословање је било угрожено. Очекујем позитиван исход преговора са министром Мировићем. Изражавам задовољство што смо направили конструктиван и добар договор користан за све – и радници Фабрике вагона добиће минималац у среду, а имају обећање министра да ће доћи у четвртак. Сигуран сам да ће господин Мировић исказати разумевање, као и до сада, за проблеме радника ФВК и уопште за сва предузећа у реструктурирању. Лично, као градоначелник, задовољан сам што сам део овог договора и надам се позитивном исходу за све нас“, изјавио је градоначелник града Краљева Драган Јовановић на конференцији за новинаре уприличеној поводом постизања овог договора.

            „Ми смо направили гест добре воље да не би испало да не желимо да се реши овај проблем, да кажем, града Краљева. Пристали смо на тај уступак, али и даље су радници ФВК у штрајку. Имамо обећање министра да ће у четвртак доћи и да идемо даље у преговоре. Данас ћемо се повући са пруге. Министар се обавезао да ће доћи. Шта ће радници после тога радити, зависи од исхода разговора. Ми имамо захтеве према министру. Ово је уступак. У даљим разговорима са министром очекујемо да, иако је Влада техничка, и они изађу са неком конкретном понудом. Надамо се да ће и градоначелник и људи моји воде овај град такође помоћи радницима ФВК“, рекао је Ненад Терзић, председник Штрајкачког одбора ФВК.
 
 
 
             
                         

           

Print Friendly, PDF & Email