Завршна конференција, промоција добре праксе и пројекта „Смањивање утицаја локалних заједница прекограничног региона Србија и Црна Гора на климатске изазове – МОЖЕМО“ одржана је у граду Краљеву.

Пројекат је, у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020, суфинансирала Европска унија. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Пројекат партнерски реализацију две организације цивилног друштва и два јавна предузећа: Асоцијација за развој Ибарске долине ИДА Kраљево, „Гријање“ д.о.о Пљевља, Јавно енергетско предузеће „Топлана“ Kраљево и Центар еколошких иницијатива из Берана, и то на територији Републике Србије и Црне Горе.

У циљу смањења негативног утицаја енергетског сектора на климатске промене, пројекат је подржао низ практичних решења замене конвенционалних горива обновљивим изворима енергије, чиме су смањење емисије гасова стаклене баште.

У оквиру пројекта инсталирана је соларна електрана снаге 50 кW на крову котларнице ЈЕП „Топлана“ у нашем граду. У краљевачкој основној школи у Матаругама и у пљеваљској у Гукама, уместо фосилних горива, лож уља и угља, користе се обновљиви извори енергије тј. пелет. „Гријање“ доо је опремљено за брзе интервенције, а особље обучено за руковање опремом. Опремљена су и  четири зелена кабинета малим системом за производњу струје из соларне енергије и пратећом опремом за извођење наставе у три основне и једној средњој школи – у ОШ „Рашка“ у Рашки и Пољоприрведно-хемијској школи „Др Ђорђе Радић“ у Kраљеву, ОШ „Салко Аљковић“ у Пљевљима и ОШ „Ратко Митровић“ у Беранама. Припремљен је образовни програм за еколошко образовање за основне и средње школе, као и модел обрачуна потрошње топлотне енергије по уторшку на бази искуства ЈЕП „Топлана“. Организоване су едукативне и промотивне активности за око 400 ученика основних и средњих школа. Такође, дефинисани су „Регионални прекогранични приоритети у смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште“.

Пројекат вредан 221.701,83 евра реализује се у периоду јун 2019 – јун 2021. године.

Завршној конференцији су присуствовали и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и председник oпштине Пљевља Игор Голубовић.

Print Friendly, PDF & Email