Данас су у Краљеву потписани уговори о суфинансирању Пројекта за изградњу рециклажних центара за разврставање и привремено складиштење рецикклираних материјала и посебних врста отпада.
Уговоре су потписали Министар за животну средину, рударство и просторно планирање Оливер Дулић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић али и председници општина и директори јавно комуналних предузећа из двадесетак општина Србије.
Након тога Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, министар Дулић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић су посетили породицу Радисављевић у насељу Рибница, којој је изграђена нова монтажна кућа, пошто им је стара порушена у земљотресу од 3. новембра прошле године.Цветковић је приликом посете породици Радисављевић, истакао да је већ више од 400 монтажних кућа завршено, а остало је још око 100 да се уради. Он је истакао да је читава активност на санацији последица земљотреса обављена транспарентно, без иједне афере и проблема.
Премијер је нагласио да је Влада била нарочито активна после реконструкције и да је у последњих три до четири месеца уплаћено више од 850 милиона динара за помоћ Краљеву, а само данас 190 милиона.
Према његовим речима, средства ће, највероватније премашити цифру од две милијарде динара. "Ова искуства показују да и у највећој кризи, када нас погоде елементарне непогоде, можемо да будемо солидарни што подразумева и Владу и предузећа и појединце.
Министар Милан Марковић изјавио је да се у Краљеву санира око 15.000 објеката и очекује се да до 1. октобра, буде потпуно завршена санација кућа и да буду исплаћене све накнаде грађанима за помоћ и грађевински материјал и да се санира 27 стамбених зграда. Марковић, који је и координатор Владе Србије за помоћ Краљеву, у санацији од последица земљотреса, указао је да је око 80.000 грађана било погођено земљотресом. Министар је подсетио да осим срушених кућа на чијем месту се граде монтажне куће постоје још пет категорија оштећених објеката и за све њих обезбеђен је новац као помоћ грађанима за санирање последица земљотреса и грађевински материјал.
Он је навео да је током земљотреса било оштећено око 7.000 станова и да се тренутно ради на санацији седам стамбених зграда а до 1. октобра требало би да буду завршени радови на 27 стамбених зграда.
Према његовим речима очекује се и одобрење кредита од око 18 милиона евра од Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) којим би се финансирала изградња нове 24 зграде на месту зграда које су предвиђене за рушење. "Налазимо се при крају огромног посла који треба да помогне грађанима Краљева а подсетићу вас да је око 80.000 грађана било погођено земљотресом. Очекујемо да до 1. октобра подвучемо црту и кажемо да смо успешно санирали последице елементарне непогоде", закључио је министар.
После ове посете Премијер је са Министрима и Градоначелником положио камен темељац за нову спортску халу у улици Душана Поповића у Рибници. Спортска хала биће изграђена из средстава Владиног програма подршке грађевионској индустрији у условима светске економске кризе.Министар животне средине, рударства и просторног планирања је указао да је у овој години издвојено 18 милијарди динара за завршетак јавних објеката у Србији, као што су спортске хале, стадиони и базени. Према његовим речима, захваљујући мерама владе, спасен је грађевински сектор у Србији, који је био пред пропадањем.
Рок за завршетак спортске хале у Краљеву је 8. јул следеће године. У тај пројекат биће уложено 520 милиона динара, од чега 450 милиона у овој години, при чему половину средстава обезбеђује град, а половину република. Хала би по завршетку, требало да има 3.300 места и површину од 7.500 метара квадратних.
Извођачи радова су краљевачке фирме Амига,Ју Кеопс и Валве профил а рок за завршетак радова је јул 2011. године.
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email