Завршна активност и презентација резултата на Пројекту „Процена квалитета водоснабдевања на сеоском подручју које је било погођено поплавама у мају 2014. године“ одржана је у просторијама краљевачке Градске управе. Пројекат су реализовали Градска управа града Краљева, ЈКП „Водовод“ и Завод за јавно здравље Краљево. Пројекат је финансијски подржала хуманитарна организација АДРА Србија.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, урађена је контрола водовода у поплављеним подручјима и враћени су у претходно стање. Међутим, ни оно није на задовољавајућем нивоу.

„То је иницијална каписла која је подстакла да се крене у реализацију акционог плана за водоснабдевање. Мислим пре свега на формирање водних задруга, чиме ће и сви локални водоводи, мислим првенствено на сеоском подручју, бити стављени под контролу, јер је основно право свакога да има здраву воду за пиће. Већ смо кренули са акционим планом. Имали смо састанак у Тавнику са мештанима, где су сви, више од 160 домаћинстава, потписали. Надам се да ћемо врло брзо и у другим месним заједницама кренути са формирањем водних задруга. Једна водна задруга ће покривати више месних заједница“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Пројектом, који је трајао око три месеца, било је обухваћено око 100 домаћинстава. Представници Завода за јавно здравље Краљево обишли су терен и извршили анализу узорака у месним заједницама Годачица, Адрани, Милочај, Сирча, Бапско Поље, Грдица и Обрва. Осим анализе, рађено је и чишћење и дезинфекција на терену.

Резултати овог пројекта дати су у презентацији, која је представљена представницима месних заједница са поплављених подручја.

Други део састанка односио се на показивање како се врши асанација бунара, хлорисање и основна правила прописне изградње бунара.

 
Print Friendly, PDF & Email