Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, примио је данас режисера и глумца Радослава Миленковића и глумца Милоша Самолова, у пратњи директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића. Они тренутно у нашем позоришту припремају представу „Кокошка“, по тексту руског писца Николаја Кољаде.

Самолов је захвалио на гостопримству граду и Позоришту, али и колеги Миленковићу који га је позвао да игра у овој представи коју режира.

„У Краљеву се осећамо као код куће. У неким тренуцима чак и боље“, изјавио је Милош Самолов.

Градоначелник је глумцима пожелео добродошлицу у наш град и добру и успешну сарадњу са Краљевачким позориштем, као и да се више виђамо.

Режисер Радослав-Рале Миленковић истиче да ће представа „Кокошка“, чија се премијера очекује до средине октобра, бити забавна и важна за краљевачку публику.

„Овај комад је прича о томе како је у животу истина само кад је све заједно – и банално, и тривијално, и узвишено, и рутинско, и патња, и радост, све то заједно је заправо нешто што је живот. А живот је ремекдело. Живот је савршен, и ми тако несавршени, трагајући по том ремекделу, учимо нешто о себи, о свету, и покушавамо да будемо бољи“, каже Миленковић.

Он се, како каже, трећи пут налази у кабинету једног градоначелника. За њега је то гест који показује да је Краљево град који подржава и негује своје позориште.

Радослав Миленковић је дипломирани глумац и позоришни и радио режисер. Одиграо је бројне позоришне улоге, глумио у ТВ драмама и домаћим филмовима, режирао позоришне представе и ван граница Србије.

Милош Самолов је већ десет година запослен у београдском позоришту „Душко Радовић“. Публици је познат по улози Радмила у филму „Парада“. 

 

 

Почела подела помоћи од ФАО                                                                     09.Септембар 2014.

 

У оквиру програма подршке ЕУ за поплављена подручја у Србији, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО, у партнерству са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, кроз средства обезбеђена из Централних фондова УН за ванредне ситуације и ФАО интерна средства, помаже нашим суграђанима који су претрпели штету у мајским поплавама.

Тако је данас, у магацину „Аутотранспорта“, почела испорука помоћи пољопривредницима у виду сточне хране за краве музаре, по 320 килограма за 87 породица.

Донатор је у првом кругу сам одабрао месне заједнице за кориснике ове помоћи, и то 14 села.Такође, сам је одабрао произвођача сточне хране „Геби“.

Ускоро се очекује и други круг помоћи.

„За сада имамо одличну сарадњу са ФАО, када је прва расподела помоћи за 87 породица у питању. Надам се да ћемо и у другом кругу добити помоћ од ФАО. И са председницима месних заједница са којима смо били у контакту приликом одабира најугроженијих породица имали смо добру сарадњу“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.
 
 

 

Почела подела из донације Фондације „Драгица Николић“ 

                                                                                                                                                09.Септембар 2014.

Подела грађевинског материјала који је у поплавама угроженом становништву Краљева донирала Фондација „Драгица Николић“ почела је 9. септембра. Расподела помоћи организована је по азбучном реду на основу спискова које су усагласили председници месних заједница и Градска управа града Краљева. Грађевински материјал, допреман у магацин „Аутотранспорта“, данас је добило првих 20 породица из насеља Адрани.

„На основу комисијски утврђене штете, помоћ се дели по спецификацији, што је, отприлике, исто за све породице“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Председник Окружног одбора СНС Небојша Симовић, након посете председнице Фондације „Драгица Николић“ и изјаве да ће подела помоћи започети овог уторка, заузео се за то да помоћ управо данас и почне.

Грађани су данас добили цемент, глет масу, лепак и мрежицу, боје, зидне и подне плочице, унутрашња и спољашња врата. Ова помоћ им значи да санирају штету како би се што пре вратили нормалном животу. Како кажу, неопходан им је материјал за подове. Два шлепера овог материјала очекује се да ће стићи до петка и биће накнадно подељен.

По 20 власника поплављених домаћинстава свакодневно ће добијати помоћ у грађевинском материјалу, а о томе када треба да преузму донацију телефонским путем обавештаваће их службеници Градске управе.

 

7. ванредна седница Градског већа                                         03.септембар 2014.године

На данашњој седници Градског већа града Краљева донета су следећа решења, закључци ...>>>>>

 

 

Обновљени домови културе у Милочају                      03.септембар 2014. године

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са помоћницима Вукманом Ракочевићем и Вукосавом Коњикушићем, председником Скупштине Сретеном Јовановићем и другим сарадницима, обишао је радове на реконструкцији домова културе у селу Милочај. Ове године град Краљево је определио средства за делимичну санацију и Горњег и Доњег дома културе.   

   „Локална самоуправа јесте ту да санира не само ове, већ све домове где је у могућности, тј. где је планом и програмом предвиђено да дође до санације, како у овој тако и у наредној буџетској години“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић. Према његовим речима, уложена су средства у домове у Ласцу, Чукојевцу, Печеногу, у Раваници је направљен, а у Сибници би требало да буде направљен нов дом. „Видећемо да се и у наредном буџету определе средства за ову намену“, рекао је градоначелник.
      У Доњем дому културе у Милочају саниран је кров, а у Горњем под. Ово је прво улагање града у милочајске домове културе. Мештани су задовољни и захвални. Према речима председника МЗ Милочај Жељка Раковића, надају се да ће моћи да издају простор Доњег дома некој фирми и да ће бити отворен погон у коме би се запослили мештани. Горњи дом се превасходно користи за културне манифестације.

За санацију оба дома издвојено је два милиона динара, а радове је извела краљевачка грађевинска фирма „Винг“.
 
 

 

Помоћ Организације ФАО поплављеним          02.септембар 2014. године

 

У оквиру програма Помоћ Европске уније за пољопривредна подручја у Србији, Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) финансира кроз програме пакета мала пољопривредна газдинства која су претрпела велике штете у мајским поплавама.

Житељи Краљева су међу првим корисницима помоћи у сточној храни, која представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансирају Европска унија, Влада Белгије, Фонд УН за помоћ у ванредним ситуацијама и Организација за пољопривреду и храну ФАО. Све акивности се спроводе у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и локалним самоуправама. Листе домаћинстава су усаглашене са председницима месних заједница и критеријумима ФАО.

ФАО координатор за ванредне ситуације Раџендра Арјал изразио је задовољство што имају прилику да уруче ову помоћ домаћинствима погођеним поплавама, и то захваљујући доброј сарадњи са Владом Републике Србије и партнерима на терену.

У овој расподели помоћи, 87 оштећених домаћинстава са територије Краљева добиће по 320 килограма сточне хране, купљене од домаћег произвођача, по завршетку јавног тендера.

Ову помоћ, концентрат за краве музаре, добијају они који су директно били оштећени и млади брачни парови који се баве сточарством“, изјавио је Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника града Краљева. Према његовим речима, помоћ је највише отишла у села са подручја Краљева која се налазе у приобаљу Западне Мораве. План је да сва пољопривредна газдинства из Краљева која су претрпела штету од поплава добију неку врсту помоћи.

Пољопривредници су, поред овога, имали могућност да се определе и за преостале пакете помоћи, за које је конкурс завршен 1. септембра. Према речима председника Фонда за развој пољопривреде града Краљева Драгана Чорбића, обрада захтева је у току. У овом другом кругу помоћ се односи на разне области, а пољопривредници су имали могућност да заокруже три од 23 варијанте у којима им је помоћ најпотребнија.

И кровни пројекат, чија се финализација очекује на пролеће, за оне који не успеју ништа да добију у ова два круга, наравно уколико испуне критеријуме, највероватније ће се односити на младе брачне парове који желе да се баве пољопривредом, а којима ће помоћ бити у виду пластеника, прикључних машина и слично.     
  
 

 

 

 

  Почетак школске године                                                         01.Септембар 2014. године

 

Свечаном пријему првака у истуреном одељењу у Ратини Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Врба, 1. септембра присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић. Он је свим ученицима пожелео успех у школовању и да постану узорни и вредни грађани Србије. 

„Најпре бих свим првацима и њиховим родитељима честитао полазак у школу. Локална самоуправа бринуће о школама, о материјалним трошковима, и  омогућиће што боље функционисање школа и што боље услове. Надам се да ћемо у наредној школској години успешно сарађивати и да ће услови бити много бољи“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.  
 
 

Возило Дому здравља                                                   29.Август 2014. године

 

 

Санитетско возило марке „фиат дукато“, вредно пет милиона динара, краљевачком Дому здравља донирала је данас локална самоуправа. Предајући кључеве возила, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је добру сарадњу града и Дома здравља, као посебног правног субјекта, који ће се убудуће већим делом финансирати из буџета града, а делом из сопствених прихода. Од 45 милиона динара, колико је ове године издвојено из градског буџета, набављено је ово возило.

„Ово је добар пример сарадње локалне самоуправе са новоформираним Домом здравља у Краљеву. Надамо се да ћемо тако и наставити, било да се ради о побољшању возног парка, било о материјалним средствима која су потребна за одржавања објеката“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима др Љубомира Стефановића, в.д. директора Дома здравља Краљево, квалитетна и савремена возила неопходна су за рад Службе хитне помоћи, која је задужена за збрињавање и помоћ угроженима у датом тренутку, али и за транспорт до одређених установа. Како је истакао, ово је врло квалитетно савремено возило са комплетном опремом за реанимацију.

За месец-два, речено је данас приликом примопредаје возила, доћи ће до дефинитивног гашења ЗЦ „Студеница“ као правног лица, па ће постојати Општа болница Краљево и Дом здравља, као посебна правна лица. И возни парк ће бити подељен са посебним ингеренцијама.

Др Зоран Мрвић, в.д. директора Опште болнице у оснивању, похвалио је иницијативу локалне самоуправе за обнављање возног парка, додавши да ће рад бити настављен истим темпом и да процесом одвајања неће бити умањено пружање здравствених услуга пацијентима.
 
 
 

 

 

  Вишебој у Тавнику                                                                   28.Август 2014.

 

         

ТВ ПРИЛОЗИ from zoran ljubojevic on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email