„Град Краљево има обавезу да суфинансира програме рада удружења из различитих области, а једна од њих је и култура. Веома је важно да оним организацијама, оним културно-уметничким друштвима која нису само културна у смислу културе као људске делатности која се преноси на нове генерације, него су и чувари традиције овога народа, град помаже. Културно-уметничко друштво „Краљевачка ризница“ је представљало не само наш град и нашу земљу, већ целокупну српску културу у једној великој земљи, земљи континенту – Аустралији. Њихови концерти су били посећени и на њих су долазили припадници српске дијаспоре, како они људи који су из ове земље или земаља бивше Југославије емигрирали, тако и припадници друге и треће генерације наших исељеника на овом континенту. Мени је веома драго што је КУД „Ризница“ оставило веома добра утисак у Аустралији, драго ми је што су их њихови домаћини позвали да за неколико година поново посете Аустралију и пренесу нашим исељеницима оно што им недостаје из земље порекла“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након свечаног пријема чланова КУД „Краљевачка ризница“, који су се недавно вратили са тронедељне турнеје по аустралијским градовима.

Како је објаснио директор и уметнички руководилац КУД „Краљевачка ризница“ Игор Гудић, према пропозицијама фестивала, који је организовао српски клуб „Bonnyrigg из Сиднеја, само један ансамбл из Србије је могао да учествује. „Ризница“ је имала ту част, привилегију и задовољство да буде представник свога града и Србије. Ансамбл је, како кажу, за три недеље обишао многа места и сусрео се са много наших исељеника. Сви концерти су им били јако добро посећени, са много емоција.

„Поред захвалности коју смо осећали, била нам је и велика одговорност да презентујемо и град и име „Ризнице“ које носимо и Србију. Сви медији су нас представљали као амбасадоре Србије“, прича Гудић.

Он је захвалио граду Краљеву и осталим донаторима који су, како је навео, у овим тешким временима, када је култура сведена на минимум, имали разумевања и помогли да петнаесторо младих људи, од укупно 624 активна члана друштва, оду на далеки пут.

„Град Краљево ће наставити да помаже овакве пројекте, да делује у правцу очувања културне традиције нашег народа. Надам се да ћемо у будућности имати још већи број младих људи који ће, схватајући значај наше традиције, одлазити на фолклор, такмичити се. Неки од њих ће, надам се, бити овако успешни као што је успшешно културно-уметничко друштво чији смо данас били домаћини“, поручио је градоначелник Краљева. 
        

Састанак председника Скупштине Краљева и Пожаревца                   22.08.2016.

 

 

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић угостио је у свом кабинету председника Скупштине града Пожаревца Бојана Илића и одборника Дејана Ракића.

На састанку је, између осталог, било речи о актуелним дешавањима у Краљеву и у Пожаревцу. Успостављена је комуникација у циљу остваривања даљих контаката и реализације активности од интереса за оба града.

Према речима домаћина, председника Скупштине Марковића, у плану је сарадња градова у свим областима, првенствено у реализацији послова из делокруга рада Скупштине. Једна од активности, тренутно актуелна за Краљево, јесте и доношење пословника о раду Скупштине.

Закључак је да је ово тек прва у низу будућих, узајамних посета.

Госте је поздравио и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

      

 

Print Friendly, PDF & Email