Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Удружења „Руке пријатељства“. Повод данашњег пријема је била награда за пројекат „Мајка-дете образовни програм“, партнерски програм пет организација из Србије, чији представник је ово удружење. Награђени пројекат за циљ има јачање родитељских компетенција мајки, са фокусом на важност улагања у рани дечји развој и едукативан карактер игре као специфичног облика учења. Програм су имплементирале организација „Руке пријатељства“ из Краљева и организације из Крушевца, Крагујевца, Обреновца и Новог Сада, а финансирао Ромски едукативни фонд из Будимпеште.

Европска комисија је почетком октобра ове године први пут доделила награде за постигнућа у интеграцији Рома организацијама цивилног друштва са Западног Балкана и Турске. За награду се пријавило 60 организација активних у земљама претприступног региона, док је седам земаља региона награђено у оквиру ове иницијативе. Међу њима су и три партнерске организације Фонда за образовање Рома (Roma education Fund – REF), које је он подржао кроз професионалну подршку процесу дизајна и мониторинга њихових програма, као и донацијама за имплементацију.

            „Ми смо стварно срећни и захвални смо свим припадницима и ромске популације и Градске управе, представнику месне заједнице, који нам је омогућио да у њиховом простору имамо „Библиотеку играчака“, и свим осталима који су укључени у тај пројекат. Честитам и нашим партнерским организацијама, које заједно са нама спроводе пројекат на целој тетрорији Србије. Ми смо имали срећу да добијемо 14.000 евра, што ће бити расподељено на једнаке делове. Ова награда много значи за удружење, за овај град, да направимо план који ће нас водити у будућности, да наставимо имплементацију програма за инклузију Рома, да имамо боље и срећније детињство“, рекао је Зоран Петровић, председник Удружења „Руке пријатељства“.

Програм је трајао две године. Активности су обухватале рад са децом узраста од 0 до 7 година кроз „Библиотеку играчака“, рад са мајкама кроз унапређивање њихових сазнања и рад на описмењавању жена Ромкиња које треба да знају бар да се потпишу, јер без потписа нема ни бенефиција, социјалне помоћи, дечјег додатка.

У Краљеву је око 200 деце од 0 до 7 година укључено у овај пројекат. „Библиотека играчака“ има 66 чланова, а 60 жена је укључено у пројекат мајка-дете образовни програм.

Представници града честитали су гостима на овој вредној награди истакавши њен значај не само за ромску популацију, већ за цео град. Обећали су подршку и приликом даљих активности на интеграцији Рома.

  

 

 

10. ванредна седница Градског већа

На данашњој седници Градског већа града Краљева донета су следећа решења, закључци ...>>>>> 

Print Friendly, PDF & Email