У оквиру традиционалног обележавања Светског дана Рома – 8. априла, представнике ромске популације примили су представници града Краљева – градоначелник Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник Вукман Ракочевић, председник Скупштине града Сретен Јовановић и заменик секретара Скупштине лидија Павловић. Пријему су присуствовали и представници Центра за социјални рад, Црвеног крста, школа и других институција са којима Канцеларија за ромска питања сарађује.

Градоначелник је припадницима ромске популације честитао Светски дан Рома и истакао добру сарадњу на нивоу града у настојањима да се њихов тежак положај поправи и унапреди.

„Локална самоуправа има одличну сарадњу са представницима ромских организација. Заједно са Владом Републике Србије радили смо на инклузији Рома. Такозвано „Шаторско насеље“ код „Магнохрома“ готово да је расељено, изграђена је зграда са становима за десет породица, а осам породица је омогућена куповина кућа. Ми ћемо и даље сарађивати, надам се овако успешно“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Представник Канцеларије за ромска питања Зоран Петровић такође је  честитао Светски дан Рома својим сународницима. Како је истакао, и поред тешког положаја Рома, афирмативне мере Републике Србије се спроводе и дају резултате у областима образовања и здравства. Тренутно, акценат је стављен на становање и запошљавање припадника ромске популације.

„Са локалном самоуправом и организацијом ХЕЛП успешно спроводимо програм самозапошљавања, у оквиру којег ће 16 породица добити грант од 1.500 до 2.400 евра, што ће им много значити за покретања сопственог бизниса, а смањиће се и притисак на социјалне институције. Канцеларија за ромска питања и РНВО „Руке пријатељства“, у сарадњи са локалном самоуправом и релевантним чиниоцима, успешно спроводе инклузију припадника ромске популације у све друштвене токове“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, у току су пројекти у вези са образовањем, побољшањем раног развоја ромске деце од 0 до 7 година. Спроводе и пројекат „Библиотека играчака“, добили су 11 стипендија преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја за средњошколце, прошао је пројекат за сунфинансирање код града захваљујући којем ће обезбедити ученицима основних школа једнак квалитет образовања.

Према евиденцији Канцеларије за ромска питања, на територији града Краљева тренутно живи око 2.100 припадника ромске националности.

Print Friendly, PDF & Email