Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник задужен за културне манифестације Милош Милишић уприличили су пријем за суграђане – добитнике награда из области културе. За истим столом нашли су се остварени, награђивани уметници, али и они знатно млађи који су почели да добијају награде и пре него што су одлучили шта ће бити када порасту.

Краљевачки песник Милоје Радовић, за поему „Мала прича о великој Жичи“, добио је награду за књижевност за децу „Момчило Тешић“ за 2020. годину, коју додељују књижевни часописи из Пожеге.

Одлуком стручног жирија на Зимском позоришном фестивалу представа за децу, недавно одржаном у Алексинцу, глумац Краљевачког позоришта Предраг Павловића добио је награду за најбољу епизодну улогу у представи „Пинокио каквог још нисте видели“, којом је фестивал и отворен.

Ученица V разреда ОШ „Светозар Марковић“ Маша Продановић освојила је главну награду „Милорад Михаиловић“ за најбољи рад, назван „Врабац“, на 46. Дечјем мајском ликовном салону.

Награђене су и две књиге у издању краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“. Песникиња Злата Коцић је за збирку поезије „Галгал” добила награду „Милица Стојадиновић Српкиња“, а Соња Веселиновић за збирку песама „Проклизавање“ награду „Биљана Јовановић“. Тим поводом, гости градоначелника били су и директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Миша Милосављевић и уредник издавачке делатности Дејан Алексић.

Градоначелник је истакао да град Краљево издваја значајна средства за културу, осврнувши се на то да има Културни центар Рибница, Народну библиотеку, Kраљевачко позориште, али и установе које имају надлежност не само на територији Краљева, већ и Врњачке Бање и Рашке – Историјски архив и Народни музеј, али и Завод за заштиту споменика културе, који има надлежност на територији Рашког, Моравичког, Златиборског и Расинског округа.

Први човек града је нагласио да Kраљево обезбеђује значajна финансијска средства и за зараде запослених у установама културе и за програмске садржаје. Како је навео, претходне године, због епидемиолошке ситуације, многи програми нису реализовани, али зато ове године, већ у јуну, можемо да се похвалимо бројним наградама. Краљевачка издавачка кућа „Повеља“ је постала веома значајан издавач у знатно ширем региону од Kраљева и може се рећи да је ствар престижа објављивати дела у „Повељи“. Терзић је додао и да Народни музеј и Историјски архив имају веома значајну издавачку делатност, подсетивши да је у седмици за нама представљена књига др Милана Матијевића о веку железнице у Kраљеву и најавивши за ову недељу представљање књиге доктора Николе Крпића, који је преминуо пре две године – „Од манастирског лечилишта до Здравственог центра ‘Студеница’“.

„Трудимо се да објављујемо дела не само аутора који су рођени или живе у Kраљеву, већ и других. Трудимо се да организујемо и научне скупове и већ током августа ове године биће организован веома значајан научни скуп, а у научном и организационом одбору наћи ће се и академици Српске академије наука и уметности. Наш циљ је да у данима када наш буџет расте, кад расте број запослених у фабрикама, када наша приходна страна из године у годину постаје све већа, успемо да реализујемо и оне идеје у области културе које су годинама чекале“, рекао је др Предраг Терзић.

Према његовим речима, Краљево није само град спорта, већ је и град културе, град младих, образованих људи који желе да организују различите културне манифестације – представе у позоришту, филмове у биоскопима, културне манифестације по којима ће град постати препознатљив, али и научне скупове којима ће окупити најзначајнија имена у области историје, других друштвених наука… Он је навео и да Факултет за машинство и грађевинарство у нашем граду годинама организује научни скуп о проналазачу кочница на нашим возовима Добривоју Божићу, чувајући успомену на једног од најзначајнијих научника који је рођен и одрастао на овом подручју.

„Само сви заједно, кроз заједнички рад установа културе, можемо Kраљево да прикажемо као један од културних центара не само централне Србије, већ читаве земље“, поручио је градоначелник и додао да су у предстојећем ребалансу буџета предвиђена додатна средства за културу.

„Град Kраљево је једна од локалних самоуправа која издваја највише средстава за установе културе. Годинама већ из градског буџета за културу издвајамо шест-седам процената. То је снажан показатељ колико руководство града Kраљева брине о култури. Ако једном народу одузмемо његову историју, традицију, његову културу, не преостаје ништа, само једна аморфна маса која губи идентитет. Ми то нећемо да дозволити“, поручио је градоначелник.

Награђенима је честитао и помоћник градоначелника задужен за културне манифестације Милош Милишић.

„Између нашег данашњег најмлађег награђеног госта и најстаријег има више од пола века. То значи да град у свим генерацијама има остварене уметнике и тек их очекујемо. Јесте то плод и њихових мајсторија и талената, али да град финансијски не подржава установе културе, у којима већма раде награђени, то би за њих било много теже“, сматра Милишић уз поруку да ће град свакако наставити да у том смислу и даље помаже.

У име награђених, Милоје Радовић је захвалио граду на ономе што чини за развој културе, али и краљевачким установама културе.

„Хвала свим нашим установама, које све ове године успевају да краљевачка култура буде у врху српске културе, као и да изнедре толико добрих, квалитетних и за српску културу значајних људи. Ово је прилика да захвалим свима који улажу у будућност оличену у Маши и њеним вршњацима“, поручио је Радовић.

А малена Маша је захвалила својој наставници ликовног Кристини Трујић што је узела њен рад, иако се њој на почетку није свидео.

„Ипак, сада када је отишао у Музеј, и предалеко је отишао, све ми се више свиђа. Не знам да ли ћу бити сликарка, нити шта ћу бити кад порастем, имам још времена да размислим о томе“, поручила је Маша Продановић.

Print Friendly, PDF & Email