Племениту намеру да град Краљево обогати једним легатом – Легатом Босића, уз подршку Града Краљева и Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, почео је да спроводи у дело познати краљевачки сликар и ликовни педагог, професор ликовне уметности у Уметничкој школи у Краљеву – Бобан Босић, син покојног Драгољуба Босића, чувеног краљевачког сликара и ликовног педагога. У холу испред Свечане сале Градске управе града Краљева,  отворена је изложба, продајног карактера, њихових слика, у циљу прикупљања средстава за изградњу Легата Босић.

Аутор изложбе је захвалио градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу и његовом помоћнику за културне манифестације Милошу Милишићу, директору Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонку Туфегџићу и руководиоцу Школске управе Бојани Маринковић, на огромној подршци у реализацији идеје која је сада већ поставила темеље.

„Легат ће бити на породичном имању породице Босић, поред реке Рибнице, на изванредном месту које буди испирацију не само нас уметника, већ и песника, књижевника… Требало би да буде стециште свих уметности и Краљевчана који желе да комуницирају са уметницима, јер ће то бити мултимедијалан простор – за децу предшколског узраста, основце, ученике средњих школа, Уметничке школе, као и већ свршених студената академија у Србији“, поручио је Босић, па додао да је циљ Легата да се разним садржајима и радионицама негује љубав према ликовној, визуелној уметности, музици и поезији односно књижевности уопште, што је велика радост за његову породицу.

Како је појаснио, слике његовог оца, великог сликара Драгољуба Босића, као и његове, настале су у различитим периодима њиховог стваралаштва и описују нашу околину, почев од Гоча и Жељина, преко Мораве и Ибра. Рађене су у техници уље на платну, са наглашеним колоритом, имресионистичким и експресионистичким гестом.

Градоначелник Краљева је подсетио на то да је породица Босић последњих неколико деценија допринела развоју културног и уметничког живота у Kраљеву. Сликар Драгољуб Босић је био професор ликовне културе у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници, где потом ради и његов син Бобан, који касније прелази у средњу  Уметничку школу, престижну на нивоу читаве Србије.

„Идеја да њихова, Босића кућа, постане место сусрета уметника, књижевника, свих који воле сликарство и књижевност, веома је значајна за град Краљево. Драго ми је што је, на иницијативу Бобана Босића, подржана идеја о оснивању куће Босића, која ће бити легат не само ове породице, већ свих оних који се баве уметношћу и који помажу овој породици како би основала, слободно се може рећи – кућу за све људе који воле уметност“, нагласио је Терзић поручивши:

„Поред Kраљевчана, очекујем да ће и велики број гостију из других градова, који воле уметност и цене допринос ове породице, доћи да посети кућу Босића и да ће тамо организовати различите уметничке и књижевне вечери, што ће Легат учинити једним од препознатљивих симбола града на Ибру.“

Према његовим речима, легати су до сада били поверени установама културе, а ово је први легат који оснива једна породица, са жељом да врата своје куће отвори свим љубитељима уметности из Краљева, али и онима који долазе због уметности у наше место.

„Сигуран сам да ће у томе успети, да ћемо сви заједно допринети да се Легат изгради и да ће, након тога, наш град имати још једно место које треба сви да посетимо. Желим да сви заједно допринесемо да се овај Легат развије. Сигуран сам да ће и Школска управа имати добру сарадњу са Легатом, као што већ има Регионална привредна комора, која са својим предузетницима већ помаже откупљивањем слика како би се ова племенита идеја остварила и изградио легат“, изјавио је Терзић.

Историчар уметности Слободан Јелић, Босићев дугогодишњи колега и пријатељ, истакао је да се стваралаштво Драгољуба Босића може окарактерисати необично истанчаним односном између уметника и дела.

„Босићеви изложени пејзажи су препуни пулсације живота, његовог покрета и лепоте. Сликао је гледајући. Слика код њега није верна копија природе, већ пронађена хармонија, паралел природи“, појаснио је Јелић, истакавши да је циљ поктретања акције за формирање овог легата да се Краљевчани и људи, који желе да посете наш град, упознају са животом и делом значајних људи овог краја.

Према његовим речима, подршка Града оваквом пројекту, који садржи историјску, уметничку и материјалну вредност, чини га реалнијим. Јелић истиче да је у реализацији пројекта изузетно важна улога породице Босић, поклоника ликовне уметности током три генерације, чија је намера да на овај начин од заборава сачувају и уметничка дела, али и документа, новинске чланке и књиге.

Легат ће, поред простора за радове Босића, садржати и друге изложбене просторије, простор за уметничке радионице, помоћу којих ће се одржавати блиски контакти са уметничким круговима, Музејом, као и Уметничком школом у Краљеву.

Љубитељи уметности могу у наредних десет дана – у холу испред Свечане сале Градске управе града Краљева – да уживају у стваралаштву Драгољуба и Бобана Босића, наших суграђана који су оставили и остављају дубок траг у српском сликарству, који су се публици представљали изложбама у Србији и иностранству, добили бројна ликовна и друштвена признања. Куповином слика наших уметника, могу да постану не само власници вредних уметничких дела, већ и поносни сарадници у изградњи једне куће уметности, богатији за један мали, али непроцењиви, део вечности коју уметност ствара.

Print Friendly, PDF & Email