Данас је у Ратини одржана седма пројада под мотом "Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила". Ово једино српско такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна одржанао је истовремено са традиционалном "Купусијадом" у Мрчајевцима
Т
акмичари (кулинарских мајстора из краљевачких ресторана, пекара, вештих домаћица и домаћина, као и будућих кувара) надметали су се у четири дисциплине – припремању традиционалне проје, пројаре (проје са додацима), качамака и старих српских јела. Традиционалну кулинарску манифестацију, коју је пропратило више од хиљаду радозналаца, гостију и гурмана, уз опаску "штета што Мрчајевци нису ближе да се споје купус и проја", зачиниле су и занимљиве изложбе, пригодан културно-уметнички програм, као и ревијална фудбалска утакмица.
Г
ости седме "Пројаде" у Ратини били су представници амбасада Русије, Украјине и Белорусије у Београду, као и делегација Скупштине Србије. Они су, заједно са челницима локалне самоуправе и представницима војске и полиције, положили венце на спомен-обележје погинулим мештанима Ратине у Другом светском рату, као и на споменик војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села.У име града Краљева венце су положили заменик градоначелника Милун Јовановић, зтамени председника Скупштине града Краљева Томислав Илић и др Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева.
На крају неизвесног кулинарског надметања стручни жири, на челу са проф. др Миладином Шеварлићем, одлучио је да за најбољу прогласи проју екипе "Сложни пријатељи" из Краљева. Најбољу пројару умесио је и испекао мештанин Дејан Илић, најбољи качамак скувао је деведесеттрогодишњи Румун Јон Урехе из Сибијуа, док је најбоље старо јело припремио Мирко Марјановић из Ратине. Специјално признање за оригиналност понуде припало је мештанки Радени Марјановић, а за најбољи асортиман локалној печењари "Дробњак".


 
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email