Под мотом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, у селу Ратина, на обали Западне Мораве, данас је одржана девета по реду „Пројада“ – традиционално такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна.
             На овогодишњој „Пројади“ учествовало је двадесетак такмичара – кулинарских мајстора из краљевачких ресторана, вештих домаћица и домаћина, као и кувара-аматера који су се надметали у четири дисциплине – припремању традиционалне проје само од кукурузног брашна воде и соли, пројаре
, качамака и старих народних јела.
           
Традиционалну кулинарску манифестацију, уз културно-уметнички програм , у дворишту овдашње Основне школе пропратило је више стотина гостију, међу којима су били и заменица градоначелника града Краљева Марица Мијаиловић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, народни посланици, чланови Градског већа град Краљева  и Владимир Чушев амбасадрор Белорусије у Србији.
            Након интонирању химни
положени су венци на спомен-обележје мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје Ивици Драгањцу Буцку погинулом у ратну на Космету 1999. Године
            „Организација Дана проје је сваки пут је све боља, не само због великог броја учесника и деце, већ због људи који су нам показали и доказали како смо ми вековима одгајани на кукурузном брашну, односно на проји и производима од кукурузног брашна. Сама чињеница да је спојено част и поштовање према преминулима из пробоја Солунског фронта, другог светског рата, војницима Црвене армије и Ивице Драгањца који је погинуо 1999 године је и част и мени као заменику градоначелника да је ово село део наше локалне самоуправе која ће и убудуће помагати ову манифестацију „ рекла је заменица градоначелника града Краљева Марица Мијаиловић.
            „Захваљујем организаторима и властима на позиву и да пожелим свим такмичарима успех. Ми смо дошли породично, положили венце на гробове погинулих у Другом Светском рату а сада уживамо и пробамо јела која су такмичари спремили“ рекао је 
Владимир Чушев амбасадрор Белорусије у Србији
           
На крају неизвесног кулинарског надметања стручни жири, на челу са проф. др Миладином Шеварлићем, одлучио је да за најбољу прогласи проју Лидије Булатовић из оближње Рибнице. Најбољу пројару умесила је и испекла Гордана Дељковић из Ратине, најбољи качамак скувала је екипа Сеоског-туристичког газдинства „Цвеле“ из Лопатнице, док је најбоље старо јело припремила Наташа Јовановић из Ратине.
           
Организатори нису заборавили ни оснивача „Пројаде“ и дугогодишњег председника Месне заједнице Зорана Вукадиновића коме је уручена специјална плакета.

         

Print Friendly, PDF & Email