Традиционално такмичење у припремању проје и осталих јела од кукурузног брашна.под називом „Пројада“ одржано је десети пут по реду у селу Ратина.
           
Под мотом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, на овогодишњој „Пројади“ учествовало је двадесетак такмичара – кулинарских мајстора, вештих домаћица и домаћина, као и кувара-аматера који су се надметали у четири дисциплине – припремању традиционалне проје само од кукурузног брашна воде и соли, пројаре, качамака и старих народних јела.
            У дворишту школе у Ратини т
радиционалну кулинарску манифестацију, уз културно-уметнички програм, посетио је велики број посетилаца а испред локалне самоуправе уз градоначелника града Краљева  др Предрага Терзића, присутни су били и заменица градоначелника Марица Мијајловић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представник  Министарства пољопривреде Бојан Живковић, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић са својим замеником Александром Протићем,  чланови Градског већа града Краљева, директори јавних предузећа и установа и остали многобројни гости.
             „ Сама идеја оснивања ове културно туристичке манифестације је веома значајна, јер су оснивачи желели да одају почаст свим нашим очевима и дедовима, борцима из првог и другог светског рата као и онима који су страдали у ратовима деведесетих година. Радујем се што је ова манифестација успела да забележи први јубилеј, десет година од оснивања и што се оволики број људи окупио ове године у Ратини“ рекао је градоначелник Терзић.
           
Као и претходних година, и овом приликом положени су венци на спомен-обележје мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје Ивици Драгањцу Буцку погинулом у ратну на Космету 1999. године.
       

 

                                                                                                                                       02.09.,2017.

Школски прибор за децу ратних војних инвалида

 

        Поводом почетка нове школске године Удружење Ратних војних инвалида Краљева је за 47 деце својих чланова обезбедило школски прибор. Ученицима је прибор подељен у присуству градоначелника града Краљева др Предрага Терзића.

           

Print Friendly, PDF & Email