Пројада, такмичарска манифестација чији је циљ очување традиције српског прозвода од кукуруза – проје, одржана је трећу годину заредом у селу Ратина, у суботу, 19. септембра.
Госте и учеснике манифестације поздравио је председник Месне заједнице Ратина Зоран Вукадиновић. Венце на споменике палим борцима из Ратине положили су градоначелник Краљева Љубиша Симовић, начелник Рашког управног округа Матеја Мијатовић, помоћник градоначелника за социјална питања Милун Јовановић, потпредседник одбора Скупштине Србије за пољопривреду Синиша Стаменковић, народни посланици Републике Србије из Краљева, представници амбасада Русије и Белорусије и други гости.
Манифестацију је отворио Синиша Стаменковић, потпредседник Одбора за пољопривреду Скупштине Србије, а градоначелник Краљева Љубиша Симовић је у поздравном говору рекао да је Ратина село ратара и ратника, и да се овом манифестацијом поручује да ратари треба да опстану, а да се ратника сећамо и да их у будућности што мање буде. Локална самоуправа и град Краљево поздрављају и подржавају ову манифестацију јер она обећава боље дане, јер окупља пољопривредне произвођаче на којима широка територија града Краљева и почива.
После обраћања гостију, уследио је такмичарски део и културно-уметнички програм.
 
 
 
 

 

 Сабор код " Васићеве воденице "                                                                       19. Септембар 2009.

 

У некадашњем штабу Мила Васића, капетана Југословенске отаџбиске војске и команданта Друге Жичке бригаде током другог светског рата, у суботу је у селу Гледић одржан шести пореду сабор код " Васићеве воденице ", који су организовали Удружење грађана " Гледићка воденица " и Општински одбор СПО из Краљева. После одржаног парастоса свим српским војницима и војсковођама, сабор су отворили Александар Чотрић, високи функционер СПО и Миломир Шљивић председник Скупштине града Краљева.

 
 
 

Print Friendly, PDF & Email