Традиционално, почетком и ове године, представници града Краљева и Црвеног крста Краљево су даривали прворођене бебе у 2016. години и њихове мајке са територије града Краљева. Градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић породиљама у краљевачком породилишту Опште болнице „Студеница“ – Јовани Раденковић, из Милочаја, и Дајани Кучевић, из Ушћа, које су на свет донеле дечака односно девојчицу, уручили су по букет цвећа и ваучере на по 15.000 динара, које могу искористити за куповину беби опреме у Апотеци Краљево. Још три породиље чије су бебе свет угледале у првим данима 2016. године, а које су из Новог Пазара и Тутина, где се болница тренутно реновира, од краљевачких градских званичника добиле су по букет цвећа.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је истакао да локална самоуправа, у циљу поспешивања наталитета, брине о породиљама, али и о незапосленим породиљама.

„Из буџета града Краљева за ову годину је издвојено 60 милиона динара. Још 8,5 милиона је издвојено за трећи покушај вантелесне оплодње. Циљ је да се у нашем граду рађа што више деце. Осим тога, Краљево подржава акцију коју реализује удружење „Колевка је највеће пространство“, а које ће и код нас држати предавања у циљу едукације ђака, професора и директора основних и средњих школа у циљу повећања наталитета“, рекао је градоначелник.

            Последњих двадесет година Црвени крст Краљево сваку нову годину започиње својом најлепшом активношћу – посетом породилишту, чиме се прикључује националној кампањи у борби против беле куге. Секретар Црвеног крста Радмила Добрић пожелела је срећно и безбрижно детињство бебама, а младим мамама да им се овај догађај деси неклолико пута у животу. 

 „Од пре месец и по, у нашем породилишту се реализује физиолошки порођај – нешто сасвим ново у самом породиљству, што су лепо прихватиле мајке, почев од припреме за порођај до порођаја уз константно присуство бабица и лекара. Епидурал се такође ради, а више од 50 одсто анестезиолога је едуковано за то. Циљ је да се смањи број царских резова“, каже директор Опште болнице „Студеница“ Зоран Мрвић.

             Прошле године, од 1.580 порођаја у краљевачком породилишту, Краљевчанки је било више од 1.300, што је нешто више но иначе. Према речима директора, акције попут ове утичу на повећање наталитета у нашем граду.

 


        

 

Print Friendly, PDF & Email