Током петодневне посете граду Краљеву, за представнике највеће техничке школе у Турској – Anadolu Lisesi Haydarpaşa, из истанбулске општине Хајдарпаша, којима су се прикључили и представници Амбасаде Републике Турске у Србији – Министарства за образовање, приређен је пријем код градоначелника Краљева и његових сарадника – помоћника за сарадњу са партнерским градовима Кристине Марковић и члана Градског већа града Краљева задуженог за образовање Александра Цветковића.

Директор школе, заменик директора и три професора турске школе гости су Шумарске школе у Краљеву, са којом су, овом посетом, започели сарадњу. Поред упознавања са краљевачким колегама и ученицима, домаћини су се потрудили да их упознају и са привредом Града Краљева, као и да им представе туристичке капацитете Рашког округа. План је да се сарадња школа настави кроз размене ученика и наставника, као и учешћа на заједничким европским пројектима.

Будући да школа из Истанбула располаже најсавременијим машинама за производњу намештаја, а конструише и производи и CNC машине за дрвну индустрију, како је истакао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, веома је значајно то што њени представници имају организоване посете успешним краљевачким фирмама, предузећима које се баве обрадом дрвета, као што су „Гир“, „Ђуђа“, „Моја соба“, „Три јеле“.

„Мислим да ће професори и директор техничке школе моћи да се у Kраљеву упознају не само са начином наставе у Шумарској школи, већ и да виде како наши ученици, кроз дуално образовање, још за време учења у школи, стичу и практична знања тако да, када заврше средње школе, одмах могу да почну да раде. Мислим да и наш директор и наши професори могу много тога да науче о функционисању техничке школе у Турској јер они, поред тога што реализују наставу, много времена улажу и у производњу – производе различите машине и алате које потом продају, тако да на тај начин увећавају буџет школе. Мислим да треба да видимо како они то раде како бисмо додатно унапредили рад Шумарске школе у Kраљеву, која је јединствена школа у Србији и која у последњих неколико година бележи сјајне резултате“, рекао је градоначелник подсетивши на посету Шумарској школи са министром просвете Бранком Ружићем пре два месеца, приликом које се могло видети колико је у њу новца уложено.

„Сигуран сам да ћемо, уз подршку Министарства и Града, успети да побољшамо начин предавања у нашој школи и да ће школа остати понос нашег града“, поручио је Терзић захваливши на посети директору техничке школе и представнику Мистарства за образовање, који је други пут у Kраљеву, те је разговор вођен и о историји Kраљева, архитектyри, урбанистичком планирању.

Директор Шумарске школе Краљево Зоран Николић је истакао да је посебно почаствован што је домаћин једној оваквој делегацији.

„Прича о успостављању сарадње је почела пре отприлике годину и по дана, када смо уз помоћ Министарства спољних послова, Генералног конзулата Владе Републике Србије у Истанбулу, одабрали ову школу за свог партнера у будућој сарадњи. Био сам у краткој посети школи пре годину и по дана… Стварно је импресивно, не може се описати, превазилази сва очекивања и све замисли нашег система образовања. Са 3.000 ученика, школа је као један мали град“, казао је директор краљевачке Шумарске школе нагласивши да је ово тек први корак, почетак сарадње.

„Заједно ћемо, партнерски, радити на неким пројектима и кренућемо у размену ученика и професора. Наши професори са 12 ученика биће гости школе у Истанбулу, а потом њих очекујемо у узвратну посету Kраљеву и околини и нашим привредним субјектима“, рекао је Николић захваливши градоначелнику Краљева и његовим сарадницима на пријему.

Директор школе Хајдарпаша из Истанбула Луфту Џевахир је упутио поздраве свим Краљевчанима и захвалио градоначелнику и директору Шумарске школе на гостопримству и свој помоћи, као и представнику Амбасаде Турске на реализацији овог пројекта. За град, школу, представнике привреде са којима се сусрео имао је само речи хвале.

Саветник за образовање Мехмет Јилмазат, из Министарства за образовање, при Амбасади Републике Турске у Србији, у име Министарства, упутио је захвалност градоначелнику Краљева и Шумарској школи, који су помогли у реализацији пројекта. Он је изразио наду да ће ова сарадња између две школе бити велика и тек једна у низу активности и пројеката турског и српског министарства просвете.

Print Friendly, PDF & Email