„Народни посланици ће помагати граду Краљеву зарад доношења законских решења и других аката чије се усвајање налази у надлежности Народне скупштине. Сарадња може и мора бити двосмерна“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на првом састанку извршне власти града Краљева и народних посланика у актуелном сазиву републичког Парламента који живе у Краљеву.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је разговарао са народним посланицима Маријом Јевђић, Зораном Бојанићем, Радославом Јовићем и Бранимиром Јовановићем. Град Краљево у Народној скупштини Републике Србије представљају и Маја Мачужић, Весна Николић-Вукајловић и Драган Весовић, који су били оправдано одсутни.

„Разговарали смо о оквирима будуће сарадње, али смо истакли и неколико веома важних питања која треба да се нађу на дневном реду седница Народне скупштине Републике Србије.

„Град Краљево ће настојати да, зарад остварења краткорочних, средњорочних и дугорочних циљева развоја града, разговара са посланицима, који треба да заступају не само интересе својих политичких странака, већ, на првом месту, интересе грађана Краљева. Са друге стране, град Краљево треба да буде сервис за потребе које посланици имају како би могли у потпуности да реализују оне идеје за које се залажу. Народна скупштина остаје спона између јединица локалне самоуправе и извршне власти у држави. Надам се да ће сарадња бити на обострано задовољство, а што је најважније, на задовољство свих грађана града Краљева и Рашког округа“, рекао је градоначелник.

&nnbsp;           Закључено је да, заједничким снагама, треба радити на привлачењу инвеститора у град, при чему је изградња индустријске зоне један од приоритета развоја града, најважнији задатак у области развоја привредне делатности. За решење тих проблема потребна су значајна материјална средства, а ми, како је рекао градоначелник, као добар домаћин, морамо да пронађемо начин како да расподелимо средства. 

Што се тиче изградње затвореног базена, која је у почетној фази, према градоначелниковим речима, уколико републичка власт буде имала довољно разумевања за помоћ у изградњи, она ће тећи нешто брже.

„Уколико приоритет града Краљева остане изградња базена, ми ћемо се трудити да та средства обезбедимо како кроз градски буџет, тако и кроз лобирање у министарствима. Међутим, уколико будемо сматрали да новац треба на првом месту определити за неке друге ствари, а новца неретко нема довољно, онда ће та изградња бити нешто успоренија“, казао је Терзић.

На састанку је било речи и о аеродрому „Морава“, реализацији пројекта урбане регенерације насеља у Доситејевој улици, инфраструктурним пројектима

            Према речима градоначелника, искуство у обављању послова на месту менаџера Канцеларије за комуникацију народних посланика са грађанима, које је једно време волонтерски обављао, показује да грађани који се обраћају Канцеларији не чине то у циљу решавања оних питања која су искључиво у надлежности Народне скупштине Републике Србије, већ да неретко траже задовољење личних проблема.

„Највећи број грађана се обраћао како би им народни посланици помогли у проналаску посла, решили неко друго питање – помогли у санацији кућа које су оштећене у земљотресу, обезбедили приступне путеве домаћинствима, помогли око плаћања рачуна за струју, воду и друге комуналне услуге. Није био велики број оних питања око којих су народни посланици могли да реагују у Народној скупштини, односно да делују амандмански, да траже измене или допуне неког законског акта“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.   

Проблем у овом друштву јесте то што, каже градоначелник, неретко грађани који не могу да нађу задовољење за своје питање код једног органа власти одлазе код другог, трећег, покушавајући да нађу одговор на питање које се веома често не може наћи.

 

 

         

 

Print Friendly, PDF & Email