“Устајем и лежем са осмехом због сазнања да се тамо у Србији мом дару неко радује, јер помоћ другима сматрам и наградом за себе”
Ова порука стоји на
плочи са ликом Миломира Главчића, која је смештена у холу Опште болнице “Студеница” и чију су част имали данас да открију, поводом пуштања у рад магнетне резонаце, рођаку Радоју  Главчићу и Миши Дугалићу, краљевачком новинару и пријатељу Миломира Главчића
Магнетна резонанца, коју је краљевачкој болници поклонио донатор из Канаде Миломир Главчић, свечано је пуштена у рад. Од идеје до реализације прошло је свега седам месеци и од данас ће овај савремени дијагностички апарат, вредан 547 000 евра, бити доступан потенцијалним пацијентима од Ужица до Ниша, као и северног дела Косова, што је око 500 000 становника. Отварању Кабинета за магнетну резонанцу присуствовали су државни секретар у Министарству здравља, др Берислав Векић, градоначелник Краљева Томисав Илић,начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и бројни гости из јавног и политичког живота Краљева.
Миша Дугалић, захваљујући чијем ангажовању је и дошло до идеје и њене реализације да Краљево, односно Општа болница,  добије магнетну резоанцу је у име Миломира Главчића, прочитао поруку којом се дародавац обратио свим Краљевчанима:
           
“Желим да се захвалим управи града Краљева, начелнику Рашког округа Небојши Симовићу, градоначелнику Томилсаву Илићу и др Зорану Мрвићу, директору Болнице, што су апарат у року прибавили и ставили у рад. Волео бих ипак да се он што мање користи, јер би то значило да сте ви, моји Срби, у добром здрављу. Но, знам да тај апарат, ма колико да је модеран и моћан, здрављу народа не може допринети без лекара и другх запослених у тој болници, па и њих уз највише поштовања поздрављам. Жао ми је што данас нисам са вама, али ја мислим стално на моју Србију“.
Миломир Главчић
, који пуних 65 година није био у Србији, ипак мисли на своју земљу, сведочи и то да ово није једина донација којом је помогао српски народ. За изградњу моста на Ибру Миломир Главчић је дао миллион евра.
Државни секретар у Министарству здравља, Берислав Векић, није крио задовољство што је данас боравио у у једној од најуспешнијх здравствених установа у Србији:
           
“Морам да истакнем да ми у Министарству здравља можемо с правом и јавно да кажемо да се поносимо једном изузетном успешном болницом и колективом, као што је краљевачки. Они су то својим радом показали, казао је др Берислав Векић.

Миломир Главчић је набољи пример доброчинитеља, јер је до сада нашој земљи донирао више од 6 милиона евра. Он планира још једну донацију која ће бити посвећена сиромашним људима у нашој земљи.

           

 

Представљене мало познате цркве Ибарске долине                   06.октобар 2015.


 

Документарни филм под називом „Ибарска долина кроз векове – мало познате цркве“ премијерно је приказан у свечаној сали Градске управе града Краљева. Пројекцији су, у име града, присуствовали градоначелник Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и начелник Градске управе Милош Петровић.

У филму су приказане мало познате цркве, углавном сеоске или гробљанске, непознате широј јавности, а које се налазе по многим селима бившег Студеничког среза, који обухвата подручје Студенице и општине Рашка. Према речима Милорада Остраћанина, председник Завичајног друштва „Стара Павлица“, филмом је обухваћено 30 цркава, а сигурно је да их има и више.

„Током снимања наишли смо и на много црквишта, тј. рушевина старих цркава о којима се врло мало зна и нису ни истраживане. Све ово што смо ми обухватили документарним филмом истражио је археолошки Завод за заштиту споменика културе. Дошли смо до сазнања да је на неким црквама извршена реконструкција, док су на неким црквиштима изграђене нове цркве, а да претходно нису извршена археолошка истраживања“, рекао је Остраћанин.

У музичком делу програма наступили су ученици краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Организатор презентације је Завичајно друштво „Стара Павлица“, које је основано 2011. године и окупља, како кажу, ентузијасте, заљубљенике у лепоте Копаоника, Голије и Ибра, првенствено Рашчане који живе и раде у Краљеву. Филм је снимљен захваљујући средствима добијеним од града Краљева кроз финансирање пројеката удружења грађана. Удружење је на овај начин испунило један од циљева свог постојања и овековечило наше историјско и духовно богатство.

         

 

 

Print Friendly, PDF & Email