Четири средње и једанаест основних краљевачких школа добиле су, од Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, донацију вредну више од 50.000.000 динара у виду 348 рачунара и 23 штампача. Ученици Машинско-техничке, Медицинске, Економско-трговинске и Пољопривредно-хемијске школе, као и њихови млађи другари који похађају основне школе у Ушћу, Студеници, Сирчи, Витковцу, Врби, Самаилима, Конареву, Роћевићима, као и „Вук Караџић“ и „Четврти краљевачки батаљон“, захваљујући Министарству, имаће прилике да осавремене даље редовно образовање и унапреде дигиталну писменост.

Подели рачунарске опреме директорима школа, у Машинско-техничкој школи „14. октобар”, присуствовали су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, који су обишли и Кабинет за моделирање машинских елемената и конструкција, компјутерску графику и рачунаре и програмирање – један од четири опремљена  компјутерима у овој школи.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, напомињући да се ради о огромној помоћи Министарства просвете краљевачком школству, нагласио је да је уверен да ће град Kраљево наставити одличну сарадњу и са Владом Републике Србије и са ресорним министарством.

„Директори основних и средњих школа истичу колико им значи ова донација, колико им значи залагање и Министарства и Школске управе Краљево, а ми ћемо у будућности, сви заједно, радити како бисмо обезбедили одличне услове за рад у основним школама које се налазе у градском, приградском и сеоском подручју, али и у средњим школама на територији града“, изјавио је Терзић подсећајући на то да је Машинско-техничка школа „14. октобар“ реконструисана заједничким средствима Владе Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и града Kраљева – од 60.000.000 динара, колика је вредност радова, Министарство је обезбедило 90 одсто инвестиције, а град Kраљево око 10 процената.

Руководилац Школске управе Бојана Маринковић нагласила је да је ово још један веома важан и велики пројекат Министарства просвете усмерен ка основним и средњим школама у Србији, а поготову у Kраљеву, где је преко потребна информатичка подршка.

„Овог пута приоритет су нам биле сеоске школе, да покријемо и појачамо информатичку писменост управо у тим сеоским школама и издвојеним одељењима. До сада се настава одвијала онако како смо били у могућности будући да није било довољно средстава да се школе информатички опреме како треба. Један рачунар користила су два-три ученика, а сада ће један рачунар користити један ученик. За сада је обухваћено 15 школа, што не значи да у наредном периоду нећемо имати поделу и за све остале школе“, рекла је руководилац Школске управе Краљево захваливши Министарству просвете и Влади на улагањима у образовање.

У име школа које су добиле ову вредну донацију, Школској управи и Министарству просвете захвалила је директорка Медицинске школе Kраљево Биљана Бојанић.

„Наши ђаци ће радити боље и квалитетније захваљујући новим рачунарима. Овај поклон је за све школе изузетно значајан, а на нама је да оправдамо то још бољим и успешнијим радом. Ми иначе имамо изузетну подршку локалне самоуправе и Школске управе тако да ћемо све ове рачунаре искористити за библиотеку, у којој ради кол-центар Завода за јавно здравље, и на тај начин ћемо се још боље и снажније ставити у службу града“, поручила је директорка Медицинске школе, која је добила 15 рачунара и један штампач.

Директор Машинско-техничке школе „14. октобар“ Милош Лазовић каже да ће 60 рачунара и три штампача, колико су добили, знатно побољшати обављање редовних послова.

„Појачаћемо дигиталне компетенције запослених, али и ученика. Опремили смо четири кабинета потпуно новим рачунарима. Користићемо и старе рачунаре, али за електронске дневнике, које ћемо распоредити по кабинетима и учионицама. Нећемо стати овде, наша школа ће се даље развијати – у наредној школској години планирамо опремање аутомеханичарске радионице, радионице за техничаре за CNC машине, опремање лабораторије за испитивање грађевинских материјала, а све у циљу квалитетније наставе“, најавио је Лазовић.

Улога компјутера у образовању постала је још значајнија са пандемијом вируса корона и преласка на онлајн наставу. Иако се данас одвија непосредна настава у свим основним и средњим школама, опрема има велику улогу у даљем усавршавању наставника, дигитализацији наставних процеса, подршци ученицима.

У циљу унапређења процеса наставе на територији Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донирало је 7.000 рачунара и 480 штампача основним и средњим школама широм наше земље. Према најавама, додела рачунара школама – скоро 20.000, биће настављена и наредне године.

Print Friendly, PDF & Email