Радници Фабрике вагона Краљево наставили су протест блокирајући у понедељак, 10. фебруара 2014. године, саобраћај на прузи ка Чачку и Косовској Митровици у близини краљевачке железничке станице, код „Ложионице“.
         Обишавши штрајкаче, градоначелник града Краљева Драган Јовановић је изјавио да је град у сваком тренутку спреман да радницима пружи логистичку подршку.
„Направићемо све контакте које можемо, али треба имати у виду да је Влада техничка, мораћемо да изнађемо неко решење. Апелујем на стрпљење, разумем потпуно раднике, да дуго нису примали плату, да имају неоверене књижице, многи радници и чланови њихових породица су гладни. Морамо да се стрпимо сви, да будемо трезне главе, да будемо смирени и да у тој смирености изнађемо решење“, рекао је градоначелник Јовановић.

       У току дана, делегација коју су чинили представници штрајкачког одбора Фабрике вагона Краљево Ненад Терзић, Перица Павловић и Дејан Милутиновић, заступник државног капитала Марија Савковић и члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић састала се у са вршиоцем функције министра привреде Игором Мировићем и његовим сарадницима.

На састанку је донет закључак да ће Влада Србије, у складу са расположивим средствима, запосленима у Фабрици вагона у наредном периоду исплатити две минималне зараде. Затим да ће Министарство привреде, представници синдикалних организација и руководство Фабрике вагона интензивирати дијалог у циљу потписивања Меморандума којим ће бити утврђени рокови и механизми којим ће Министарство привреде помоћи у решавању проблема социјалног програма и реализације отпремнина. Такође, да ће Влада Србије покренути поступак контроле пословања и утрошка средстава у Фабрици вагона у Краљеву, а представници синдиката обратиће се радницима овог предузећа молбом да привремено обуставе протесте.
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email