Министар одбране Драган Шутановац, градоначелник Краљева Љубиша Симовић, председник Управног одбора „Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе" Никола Станков и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица обишли су данас аеродром „Морава" у Лађевцима код Краљева, на коме су у току радови на оспособљавању за цивилни саобраћај и његово укључење у мрежу аеродрома Републике Србије.
– Овај пројекат је највећи инфраструктурни пројекат који Министарство одбране и Војска Србије изводе протеклих неколико деценија – истакао је министар Шутановац. Он је нагласио да су Министарство и Војска и овим поступком показали не само да испуњавају законом дефинисане обавезе предвиђене мисијом, већ и да представљају бољитак за целокупну економију државе и региона.
– Аеродром „Морава" географски је позициониран тако да у његовом ширем кругу живи око два милиона потенцијалних путника. Аеродром ће омогућити да фабрике наменске индустрије из непосредне околине преко аеродрома извозе своје производе. Војска Србије и данас учествује у изградњи Краљева после земљотреса. Само по основу плата и пензија садашњим и бившим припадницима Војске у Краљеву годишње се уплаћује 855 милиона динара и то је такође велика добит за град. Новим законом град добија одређена средства која су сада већа него раније. Важно је нагласити да је Војска Србије значајан фактор економске стабилности општине и градова у развоју широм Србије – истакао је министар Шутановац.
Аеродром "Морава" биће, након београдског и нишког, трећи аеродром у Србији са међународним карактеристикама. Министар је најавио да ће већ у октобру са аеродрома моћи да полећу мањи ваздухоплови до 100 места, а од пролећа наредне године биће оспособљен и за чартер летове и почеће да остварује приходе.
Шутановац је обишао радове на том аеродрому, где се приводи крају изградња пристанишне зграде, контролног торња, техноекономског блока, као и уређење писте.
– Ово је прва фаза изградње цивилног аеродорма "Морава", а већ наредне године почеће и друга фаза, после које ће овај аеродом постати савремена зрачна лука за међународне летове – рекао је Шутановац.
Вредност пројекта је око 32 милиона евра. Пројекат је са десет милиона евра подржала Влада Републике Турске, односно њихово Министарство одбране. Тренутно се тражи начин на који ће тај новац бити пласиран. Министар Шутановац се овом приликом захвалио и Министарству економије које је донирало средства у вредности од 2 милиона евра, локалној самоуправи, Агенцији за контролу летења Србије и Црне Горе која је са 3,5 милиона евра помогла пројекат градње контролног торња, као и представницима аеродрома "Никола Тесла" који са 2 милиона евра помажу и финансијски и у виду техничке помоћи и опреме.
Обраћајући се новинарима, председник Управног одбора Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков, истакао је да они улажу у најсавременију опрему која је тренутно расположива на светском тржишту.
– Од укупне инвестиције 2.1 милион евра ће се потрошити на изградњу зграде за контролу лета. Она ће потпуно задовољити законске потребе за добрим радним окружењем. Купићемо и најсавременије уређаје и системе у вредности од 1.5 милиона евра. Што се тиче самих контролора летења, аеродром "Морава" је и сада отворен за потребе војске и има комплетно разрађену организациону структуру и ми обезбеђујемо летење. Пријем и регрутација нових људи у контроли летења иде по устаљеном току. Тренутно примамо око 25 инжињера електро и саобраћајне струке и 15 техничара са искуством – додао је Станков.
Велимир Радосављевић, директор аеродрома "Никола Тесла" рекао је да ће након завршетка прве фазе радова бити око 50 нових радних места, а по окончању друге и додатних 150.
– Новац за прву фазу радова смо већ обезбедили – то је сума од 2 милиона евра коју смо донирали прошле године. На коришћење ћемо дати сву опрему за контрадиверзиону контролу, за техничко одржавање маневарских површина и за прихватање авиона. Паралелно са овим пословима, обучаваћемо и становништво Краљева и овога краја за рад на аеродрому "Морава" – закључио је Радосављевић.
Аеродром "Морава" ће, према речима градоначелника Краљева Љубише Симовића, бити од огромног значаја не само за путнички, већ и за теретни саобраћај.
– Ово подручје може значајно да подигне своје привредне ресурсе у области прерађивачке индустрије и пољопривреде, те ће нам аеродром веома користити. Локална самоуправа ће и даље учествовати у овом пројекту кроз процес откупљивање земљишта и изграде локалног пута који ће бити веза аеродрома са магистралом – истакао је Симовић.

          АУДИО : ИЗЈАВА МИНИСТРА                                  АУДИО : ИЗЈАВА ГРАДОНАЧЕЛНИКА

 
 
                   

Print Friendly, PDF & Email