Градоначелник Краљева др Предраг Терзић примио је председника Кајакашког савеза Србије Мирка Нишовића, са којим је разговарао о  уређењу кајакашке стазе у Ушћу.

Састанку су присуствовали и в.д. директора Дирекције за планирање и изградњу „Краљево“ Александар Несторовић, као и председници кајакашких клубова „Ибар“ и „Студеница“ из Ушћа Горан Јовановић и Родољуб Павловић.

Градоначелник Краљева сматра да је овај састанак дао битне резултате у смислу подршке Кајакашког савеза Србије реализацији пројекта, који је значајан не само за развој инфраструктуре у области спорта на нивоу града Краљева, већ и за развој Ушћа, као подручја које је годинама и деценијама запостављено.

„Надам се да ћемо добити подршку Министарства омладине и спорта за развој пројекта стазе „Бук Грмчић“ и да ћемо добити стазу која ће бити полазна основа за добијање европских и светских такмичења у кајаку на дивљим водама. То је значајно не само са аспекта спортског туризма, већ и са економског аспекта развоја града Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић пожелевши да у будућности буде такмичења.        

Како је председник Кајакашког савеза Србије истакао, стаза на Ибру, у Ушћу, сада није адекватна, није на нивоу европских стаза, тако да је Савезу потребна помоћ око уређења.

„Очекујемо заједничку помоћ – Министарства омладине и спорта, града Краљева, Савеза, људи који воде кајакашке клубове, оних који живе крај Ибра – да заједно направимо помак да би стаза имала тежину коју треба да бисмо се озбиљно бавили кајакашким спортом на дивљим водама, конкретно слаломом, јер је то олимпијска дисциплина“, рекао је Нишовић.

Он је нагласио да је Кајакашки савез Србије на Олимпијске игре у Рију послао 10 олимпијаца – шест мушкараца и четири девојке. Такође, нада се да ће медаље, које сви очекују од кајакаша са Олимпијаде, помоћи да и Министарство има више слуха. Очекивања су да се, заједничким снагама, од постојеће стазе направи много боља, са комплетним садржајима које права стаза тражи. У прилог досадашњим настојањима је и постојећи пројекат, који, будући да је из 1995. године, мора да се преради. Како је истакао Нишавић, стаза треба да се продужи, са 180 метара, за још око 100 м, да се уреде прилази, тежина стазе, да се брже и лакше постављају капије, да могу да приђу телевизијске екипе, гледаоци, да се изграде угоститељски садржаји, који би могли и да издржавају стазу итд.

 

Према речима Александра Несторовића, в.д. директора Дирекције за планирање и изградњу, са представницима Министарства омладине и спорта је започета прича у вези са кајак стазом на Ушћу, чиме би помоћ добили кајакашки клубови, али би то утицало и на туристички развој Ушћа. Он сматра да Краљево има много тога да понуди страним делегацијама које би долазиле на такмичења, тако да је потребно да се види шта Министарство може да учини за прављење стазе. Несторовић је обећао пуну логистику краљевачке Дирекције што се тиче пројекта, изградње, комуникације и изразио наду да ће Краљево добити стазу и да ће је искористити на најбољи могући начин.

 

          

 

                                                                                                                                                03.08.2016.

Састанак у вези са регулисањем статуса пруге Краљево-Сталаћ

 

О могућности изузимања пруге Краљево-Сталаћ из процеса преношења права управљања на локалне самоуправе и финансирања из буџета јединица локалне самоуправе разговарано је данас на састанку представника Рашког и Расинског округа одржаном у Врњачкој Бањи. Састанку су присуствовали градоначелник и заменица градоначелника Краљева – др Предраг Терзић и Марица Мијајловић, председник општине Трстеник и домаћин – председник општине Врњачка Бања.

Заузет је став да је неопходно да се пруга Краљево-Сталаћ и даље финансира из буџета Републике Србије, за шта је изнето неколико значајних аргумената.

На првом месту, ради се о прузи која је од изузетног привредног значаја за градове Краљево и Крушевац и општине Врњачка Бања и Трстеник. Такође, значајна је за област туризма, али и у области наменске индустрије, као и за одбрану земље.

Аргументи изнети на састанку биће сједињени у документ који ће бити упућен „Железницама Србије“ и Министарству ресорно задуженом за област саобраћаја на разматрање, а у циљу очувања садашњег статуса пруге.

На састанку је закључено да треба одложити крајњи рок за изјашњење јединица локалне самоуправе о томе да ли прихватају да преузму управљање пругама, а који истиче 26. августа.

 

 

          
             ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА

Print Friendly, PDF & Email