У циљу унапређења начина рада и услуга које локална самоуправа пружа грађанима, градоначелник Краљева др Предраг Терзић сваке седмице одваја време које посвећује разговору са суграђанима како би имали прилику да му лично поставе питања, изнесу проблеме, али и сугестије и иницијативе.

На пријем код градоначелника, последњег мартовског дана, дошао је и некадашњи светски рекордер у падобранству Зоран Павићевић, првак Југославије 16 пута, освајач 103 прва, друга и трећа места на такмичењима широм света, добитник Дипломе заслужног грађанина града Краљева, али и дијамантске, златне и сребрне плакете Ваздухопловног савеза Југославије, значке Златног орла, признања Српске православне цркве… Човек који је пропутовао свет, између осталог, сусрео се 1981. и са тадашњим премијером Турске Еџевитом и разговор од планираних десетак минута претворио у једноипочасовни, као да разговарају  два школска друга… Тако је и записао у свом осврту на тај сусрет Павићевић, који је градоначелника замолио за помоћ да ови редови угледају светлост дана и буду објављени.

Са првим човеком града Краљевчани иначе најчешће разговарају о личним проблемима, нерешеним ситуацијама које се односе на свакодневни живот у месним заједницама и граду, као и различитим темама из делокруга рада локалне самоуправе. Најчешћи разлози да покуцају на врата градоначелника града у којем живе су молба за помоћ услед болести у породици, остваривање новчане помоћи, набавку лекова односно средстава за лечење у земљи и иностранству, јављају му се и жртве насиља у породици, суграђани траже помоћ приликом заснивања радног односа, решавања проблема који су у надлежности одељења и служби Градске управе града Краљева – из области друштвених делатности, социјалне заштите, урбанизма… тешкоће у решавању питања којима се баве јавна предузећа и установе…

Како каже градоначелник, врата његовог кабинета су отворена за све Краљевчане, али решавање проблема је могуће само у сарадњи са свим институцијама Града. Он настоји да сваки грађанин који му се обрати, ако није могуће одмах након пријема, у што краћем року дође до надлежних за решавање питања због кога му се обратио. Некада је проблем могуће решити врло брзо, некада је то дужа и сложенија процедура, а некада буде и нереалних или на погрешним основама утемељених захтева.

Према речима градоначелника, када су у питању личне невоље грађана, нажалост, често је неизводљиво пружити довољну подршку или помоћ, али грађани тврде да је ипак значајно и то што их је неко саслушао и уважио.

Мештане из околине Краљева највише брину комунални проблеми односно проблематика водоводне и канализационе мреже и изградња путева који имају велики утицај на њихово свакодневно функционисање. Како је истакао Терзић, овим проблемима се посвећује посебна пажња, јер су у питању кључни услови за нормалан живот грађана и Град се труди да, кад је могуће, и изменама својих одлука, ребалансом обезбеди средства. Јављају се и у вези са питањима легализације кућа, експропријације…

Грађани су захвални градоначелнику на издвојеном времену за разговор са њима и његовом укључивању у решавање њихових проблема, али су им, кажу, процедуре за решавање некада компликоване и дуге.

Од почетка године, прилику да директно затражи помоћ око потешкоћа са којима се боре, на пријему у кабинету градоначелника, имало је укупно 174 Краљевчана – у јануару 35, фебруару 68 и у марту 71.

Print Friendly, PDF & Email