Краљево је данас било домаћин прве регионалне конференције о развоју спорта на локалном нивоу, којој су присуствовали представници републичких и покрајинских институција, локалне самоуправе и локалних спортских и гранских савеза, еминентни спортисти и директори краљевачких основних и средњих школа.
           Организатор конференције, Стална конференција градова и општина (СКГО), за домаћина је изабрала баш Краљево као град спорта из којег су потекла многа славна спортска имена.
           
– Министарство спорта и омладине започело је израду нове Стратегије о развоју спорта од 2014. до 2018. године, а у сарадњи са СКГО управо на оваквим састанцима на којима имамо прилике да разговарамо о примени Закона о спорту и постојеће Стратегије, али и о проблемима локалних самоуправа и спорта на локалу, слушамо „глас спорта" у потрази за најбољим решењима – рекао је Драган Атанасов, помоћник министра за спорт.
            Др Дане Корица, генерални секретар Спортског савеза Србије подсетио је на препоруку Министарства омладине и спорта (МОС) и спортских савеза да деца од 1. до 5. разреда имају часове физичког са професионалним наставницима, стручњацима са ДИФ-а, како би они деци могли аргументовано да покажу најважније кораке.
            – Важно је да се деца у најранијем добу опредељују за спорт и окрену здравим животним начелима – рекао је Корица.
            Према истраживањима МОС, Србија је по издвајањима на локалном нивоу за спорт од око осам евра по становнику на зачељу земаља у којима је спроведена анкета, јер Словенија има 25 евра а, поређења ради, Француска чак 144 евра по становнику годишње. Због тога је решавање проблема спортске инфраструктуре један од приоритета МОС које је, према речима помоћника министра за спорт Драгана Атанасова доста урадило упркос ограниченим и релативно малим буџетским издвајањима за спорт. Градоначелник Краљева Драган Јовановић истакао је задовољство што је баш Краљево изабрано за првог домаћина регионалне конференције.
            – Као локална самоуправа чинимо заиста све да омасовимо спорт, а наше тежиште у наредном периоду биће усмерено на школски и базични спорт, јер он представља базу одакле се црпе таленти – рекао је градоначелник Јовановић подсетивши да је ове године за спортска удружења и клубове у Краљеву планирано 12 милиона динара више него прошле.
            
Радомир Јовановић, помоћник градоначелника за спорт и социјална питања подсетио је на напоре надлежних градских власти да заједно са спортским радницима сачине локалну Стратегију развоја спорта за наредних пет година.
            – Са тим циљем организована ја и јавна расправа о категоризацији спорта и његовом суфинансирању из градског буџета – рекао је Јовановић.
              Подршку конференцији пружио је и Дејан Томашевић, потпредседник Кошаркашког савеза Србије (КСС) који је рекао да, осиромашени КСС нажалост не може довољно материјално да помогне Краљеву као граду кошарке, али да организационо увек стоји на располагању.
            Током марта планирана су одржавања још три регионална званичника надлежних за спорт и спортских радника која ће бити одржана у Ваљеву, Сомбору и Пироту.Print Friendly, PDF & Email