Поводом Краљевдана, али и 180 година откако је кнез Милош дао налог да се испитају природна богатства тадашњег среза, данашњег града Краљева, у холу Градске управе града Краљева, испред скупштинске и других сала, од овог Дана града налази се стална поставка рудног богатства Краљева – за сада, тридесетак минерала односно стена заступљених у нашем крају.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, то је прилика да покажемо резултате рударско-геолошких истраживања, будући да се витрина налази на прометном месту, а биће обогаћена и материјалом у још једној витрини.

Према речима Здравка Максимовића, начелника Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, они готово да се не експлоатишу.

„Надамо се да ћемо заинтересовати стручну јавност и инвеститоре да препознају наше природне ресурсе, а ми, у исто време, неке да заштитимо. Најпре Лојаник, геолошки парк који имамо намеру да формирамо. Данас постоје два таква у Европи. Један од њих годишње посети више од 100.000 туриста. Ово је и прилика да будућим поколењима оставимо нешто у аманет – да Србија вреди и да се вреди борити за њу и остати у њој. Нажалост, више нисмо рударски крај, а то је примарна грана привреде и носилац развоја развијеног друштва“, истакао је Максимовић.

Западноморавски басен, потез Котленика и Јанока, до Чачка, најперспективнији је, има резерве угља и уљних шкриљаца, бората, лежишта магнесита. Има лежишта воде. Богутовац, околина Матарушке Бање и Жиче и део ка Јошаничкој Бањи и Рашки, на обронцима Гоча, има полудрагог и драгог камења.

Како је истакао начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, захваљујући ентузијазму запослених у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, део поставке рудно богатство Краљева и околине је пример добре праксе.

„Не верујем да постоји градска односмо општинска управа у Србији да се на овакав начин односи према рудном богатству. Малобројне су у прилици да врше послове рударства и геолошког истраживања. Ово није редовна активност Градске управе, али је за сваку похвалу“, рекао је Петровић.

Нови закон о рударству и геолошким истраживањима пружио је прилику јединицама локалне самоуправе да преузму део послова надлежног министарства и, схватајући важност области, како је рекао начелник ГУ, формирано је Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева .


            

 

 

                                                                                                                           05.10.2015

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић примио је данас делегацију Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 предвођену председником Савеза пуковником Љубомиром Марковићем.Састанку су присуствовали и председник Општинског одбора Савеза Врњачке Бање Слободан Дишовић, председник Општинског одбора Савеза Рашке као и председница Ликовне секције Савеза УПРС 1912 – 1920 Љиљана Стевановић Љис .На састанку је заменику градоначелника уручена Карта почасног члана Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 .
                

 

Акција посвећена трактористима                                                          04.10.2015.

 

 

Село Рудно, на обронцима планине Радочело било је домаћин представницима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, који су организовали акцију „Трактор безбедан и уочљив на путу“. Власници трактора добили су светлеће ротације како би њихова возила била што уочљивија на путу, као и флајере са прописима који се односе на возаче трактора, а које предвиђа Закон о безбедности саобраћаја. О опасностима са којима могу да се сусретну возачи трактора, са мештанима је разговарао председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић.

Сваки возач трактора мора да има сигуран и безбедан систем кочења, да буде прописно обележен светлосном сигнализацијом и показивачима праваца. Новим Правилником предвиђено је да приликом регистрације сваки трактор мора да има кабину. То је веома битно јер је су кабине, посматрано последњих десет година, спасиле животе многих тракториста. Током 2012. године на територији града Краљева регистрована су четири случаја у којима су погинули трактористи. У 2013. и 2014. години по један возач трактора је изгубио живот, а у првих шет месеци ове године није забележен ниједан случај. Већина њих је страдала због губитка стабилности приликом извлачења дрва из шуме“, рекао је Марковић.

Према речима мештана, ротациона светла до сада нису користили, али ће им сигурно много значити у даљем раду, будући да се углавном баве пољопривредом и обрадом земље и много користе тракторе.

Краљевачки Савет је акцију организовао у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

 

 

 


 

Print Friendly, PDF & Email