Данас је Краљево посетила конзул у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији, Викторија Вострецова. Тим поводом у Градској управи града Краљева конзула је примио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са председником Скупштине града Краљева Сретеном Јовановићем и помоћницима градоначелника. Састанку су присуствовали представници Друштва српско руског пријатељства из Краљева и грађани Русије који живе у Краљеву.
У Краљеву живи око 50 породица из Русије и ово је била прилика да се са конзулом, представницима локалне самоуправе  и представницима институција које покривају статусна питања нађу решења за проблеме на које наилазе ови грађани.
Заменик градоначелника Милун Јовановић је истакао да је задовољство што су грађани Русије изабрали Краљево да живе са својим породицaма и да је обавеза локалне самоуправе да им помогне да реше на најлакши начин све проблеме и због тога су на састанак позвани и представници релевантних институиција које могу да им дају одговоре на сва питања.
Конзул амбасаде Русије је истакла да је Краљево један од најгостопримљивијих градова у Србији посебно према руским држављанима. Задњих неколико година  у Краљеву се населио велики број породица из Русије и то је знак да овде имају угодан боравак и да су добро прихваћени од стране локалног становништва и власти. Циљ њеног данашњег доласка је да се упозна са њиховим животом, да види да ли имају неке проблеме и да покушају заједнички на најлакши начин да их реше.
Такође конзул Вострецова је истакла да је планирала да обиђе и споменике који су посвећени заједничкој борби два народа против фашистичке окупације и да се види у каквом су стању и како амабасада Русије може да помогне у њиховој рестаурацији.
Председник Скупштине Сретен Јовановић је истакао да није случајно што су руски држављани изабрали баш Краљево да живе са породицама и није случајно што су наши грађани гостољубиви, јер постоји историјско пријатељство према Русији  које је доказано у задњих пар година, када је Руска Федерација помогла Краљеву после земљотреса и после недавних поплава.   

 
 


Print Friendly, PDF & Email