Јубиларни – пети Сајам спорта у нашем граду окупио је до сада највише краљевачких малишана који су имали прилику да се упознају са богатом спортском понудом нашег града, сликају се са суграђанима-спортистима и њиховим пехарима и медаљама освојеним на такмичењима разних рангова, али и да, можда, изаберу свој будући хоби или чак и занимање.

На Атлетском стадиону и спортским теренима покрај Ибра, међу бројним активностима, нашао се јавни тренинг за предшколце у оквиру акције „Спорт је важан да би био здрав и снажан“, али и тренинг утакмице женских и мушких кошаркашких, одбојкашких, рукометних екипа, тренинг утакмице фудбалера краљевачких клубова, јавни тренинг у оквиру акције „Жене у спорту“, тренинг трка за рекреативце, бициклистичка трка, трка за децу, јавни карате, џудо, бокс тренинзи за децу, као и гимнастика, тенис, представљање ауто-мото спорта… али и презентација Црвеног крста, као и културно-уметнички програм. Четрдесетак излагача понудило је младима, али и свим заинтересованим Краљевчанима, могућност да се сусретну са разноврсним спортовима и клубовима који их промовишу.

„Деца из Краљева имају прилику да тренирају сваки спорт, а Град Краљево из године у годину помаже развој краљевачког спорта. Наравно, уз помоћ Града и уз помоћ спонзора, наши спортисти у претходних неколико година бележили су значајне резултате. Кошаркашице Женског кошаркашког клуба „Краљево“ су 2020. године завршиле лигашки део сезоне на првом месту и освојиле Куп Србије. Наредне године обрадовали су нас одбојкаши „Рибнице“, који су после 43 године донели Куп државе у наш град. Кошаркаши краљевачке „Слоге“ су успели да се у претходној такмичарској сезони пласирају у АБА 2 лигу, а ове године рукометаши Рукометног клуба „Металац“ бележе одличне резултате и верујем да ће успети да се пласирају у највиши ранг такмичења“, подсетио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Градоначелник је истакао да је Град активно улагао и у развој спортске инфраструктуре.

„У реконструкцију Атлетског стадиона уложена су чак 204.000.000 динара, тако да је сигурно данас један од најлепших атлетских стадиона у нашој земљи. Уз помоћ Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, реконструисали смо и терене „под обалом“, тако да сада сви рекреативци, али и они који се професионално баве спортом, могу да играју кошарку, рукомет и одбојку на теренима који се налазе непосредно поред стадиона. Наша жеља је да, када завршимо изградњу трим стазе и још једне теретане на отвореном, имамо целину за бављење спортом поред обале – у самом центру Краљева. Јако је важно да деца тренирају, да се баве спортом, да не буду на улици. Неки од њих ће постати веома успешни спортисти, други неће, али ће научити како се побеђује, како се губи и стећи ће спортски дух који ће им бити неопходан у даљем животу“, поручио је др Предраг Терзић приликом отварања петог Сајма спорта у нашем граду, који, уз помоћ Града Краљева и Спортског савеза Србије, организује Спортски савез Краљева.

Окупљене је, у име Спортског савеза Србије односно председника, олимпијског шампиона, Давора Штефанека, поздравио генерални секретар Горан Маринковић, који је нагласио да „сама слика све говори“.

„Из године у годину, Град Краљево и Спортски савез надмашују сами себе. Наравно, простора за даљи раст овог сајма још има и пробаћемо да га, заједно, у наредним годинама подигнемо на још виши ниво. Данас сам видео сјајну слику из Краљева: присутан је велики број клубова и деце, што доказује да је Краљево, дефинитивно – град спорта“, нагласио је генерални секретар Спортског савеза Србије, додавши да је и цела Србија земља спорта и земља талената.

„Циљ оваквих манифестација је да се што већи број деце, кроз мале сајмове спортова, укључи у спорт на локалном нивоу, да се клубови промовишу и да уз своју презентацију ‘приволе’ децу да дођу у њихове клубове. Ако само једно дете успемо да после Сајма „увучемо“ у систем спорта, ми смо победници, али верујем да је број деце која ће се већ сутра прикључити клубовима – далеко већи. Надам се да ће се, из године у годину, све већи број деце бавити спортом и тако заборављати на компјутере и све друго што је спорт ставило у запећак“, поручио је из Краљева Горан Маринковић.

Како је истакла руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, сваке године Школска управа учествује у организацији Сајма спорта у жељи да што више промовише спорт код ученика.

„Ове године су на Сајму били ученици трећег, четвртог и петог разреда основних школа. На иницијативу Спортског савеза Србије, одлучили смо да наредне године Сајам буде још масовнији и да организујемо Спортски дан за ученике од првог до четвртог разреда“, најавила је Бојана Маринковић.

Председник Спортског савеза Краљева Милош Симовић је истакао да је веома задовољан овогодишњим Сајмом спорта у нашем граду и захвалио је свим спортским организацијама и клубовима, којих је било више од 40, што је рекордан број излагача.

„Сви они су препознали Спортски савез Краљева као своју кровну спортску организацију. Наравно, и Савез је напорно радио, настојали смо да их анимирамо са жељом да спорт у нашем граду подигнемо на још виши ниво, да пренесемо знања која смо имали бавећи се и сами спортом у претходном периоду. Организовањем овакве манифестације Спортски савез Краљева показује да је добро организован савез, који је препознат и на државном и на локалном нивоу. Али, најбитније је да су нас препознала деца која тек треба да почну да се баве спортом да би касније, спортским успесима, представљала наш град на најбољи могући начин“, казао је Милош Симовић, председник Спортског савеза Краљева, поручивши да је, с обзиром на рекордан број клубова и рекордан број посетилаца Сајма, краљевачки спорт сигурно на правом путу – путу будућности.

Print Friendly, PDF & Email