Састанак начелника РУО са посланицима и градоначелницима и председницима општина Округа

 

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић организовао је састанак са градоначелницима и председницима општина и народним посланицима са територије Округа. Према речима начелника Симовића, намера је да се направи тим предвођен народним посланицима, и из позиције и из опозиције, који би обезбедили квалитетне састанке са министрима и државним секретарима, са којима би градоначелници и председници општина, на једном месту и са више њих, обавили конструктивне разговоре и изнели проблеме својих градова односно општина.

„Моја идеја је да сви ти способни и одговорни људи, а сматрам да су одговорни чим представљају народ и свако свој град, покушају да својим утицајем, својим знањем, ураде нешто и за локал и свако појединачно за свој град. Као округ, морамо се појавити у озбиљној причи да ћемо страним партнерима, инвеститорима – и домаћим и страним, показати чиме располажемо и шта можемо да понудимо у сфери пољопривреде, сточном фонду, привредном делу – шта имамо од локација, сировина, колико имамо становника, па да сами или са другим окрузима правимо озбиљнију причу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

            Народни посланици из Краљева подржали су иницијативу да се у просторијама РУО отвори Канцеларија народних посланика.

            Према речима менаџера Канцеларије народних посланика у нашем граду Предрага Терзића, грађани ће, посредно или непосредно, путем телефона, електронски или лично, моћи да комуницирају са народним посланицима, износе своје проблеме, предлоге за измене и допуне постојећих закона и других аката из надлежности Народне скупштине Републике Србије. Он изражава велико задовољство што су сви посланици Краљева одлучили да оснују једну Канцеларију народних посланика, а не, као у неким градовима, по две или више.

            Како наводи краљевачки посланик Радослав Јовић, велика је дужност народних посланика да не забораве одакле су отишли у Парламент и да увек имају у виду које муке и проблеми притискају њихове рођаке, пријатеље, комшије.

„Ово је важан тренутак, који се није дешавао деценијама, сви смо се сакупили на једном месту. Ова и наредне године биће године великих инвестиција у Србији, што је кључ и темељ за решавање проблема“, рекао је Јовић и, уз истицање значаја крака аутопута Прељина-Појате, као и евентуалне приватизације „Телекома“, додао „Ми ћемо лобирати да новац дође овде, како би цео регион могао кренути у бољитак“.

Марија Јевђић, народна посланица из Краљева, каже:

„Сматрам да је задатак, обавеза посланика да заједно делујемо као тим, заједно наступамо у републичком парламенту, да заједно саслушамо потребе наших суграђана, каo и привредника у Краљеву, да пробамо да направимо велики корак у овој години, доведемо инвеститоре, да грађани Краљева осете бољитак у 2015. и наредним годинама у којима ћемо га ми представљати у парламенту.“        

Посланик из Краљево Иван Јовановић је истакао значај сарадње са народом, као и позиције и опозиције:

„Народни посланици треба да раде на терену, комуницирају са грађанима и привредом, помажу у решавању проблема, примени закона и измена постојећих закона. Мислим да смо колега Зоран Бојанић и ја показали да сарадњом позиције и опозиције можемо обезбедити нешто за Краљево, мислим на урбану регенерацију, Доситејеву улицу. Можемо ситуацију у Краљеву, која није лака, да изменимо у корист грађана Краљева.“

Мујо Муковић, посланик из Бошњачке народне странке, из Новог Пазара, похвалио је ову иницијативу начелника Рашког округа. Он сматра да је добар начин да се на једном месту нађу представници законодавне и извршне власти, као и да се мора радити на великим пројектима, побољшању путне и сваке друге инфраструктуре.

Идеја је и да Краљево и Нови Пазар буду носиоци регије. С тим у вези, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић сматра:

„Потребно нам је укрупњавање, заједничко деловање. Србија иде ка европском путу, а ми треба да помогнемо да, што пре, све оно што је потребно да се испуни да се уђе у Унију сви заједно одрадимо, и то због нас. Нама су потребни европски нормативи, европске вредности, јер Србија је територијално у Европи.“

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је први у низу састанака који ће бити одржани у циљу реализације планираних активности.

 


Print Friendly, PDF & Email